Vége a Kamaraszínháznak – csőd, végelszámolás, pályázatok

Hétfőn játszanak utoljára a Budapesti Kamaraszínházban, utána lehúzzák a rolót mindhárom játszóhelyén, a Tivoliban, az Ericsson Stúdióban és a Shure Stúdióban. Mint a honlapukon olvasható: az előadásaikat május 6-ig megtartják, az évad hátralévő időszakára meghirdetett produkcióik azonban elmaradnak. Arra még kaptak engedélyt, hogy május 7-én a hosszú sikert megélt és aznapra is telt házasnak ígérkező produkciónak, A vágy villamosának az előadását megtarthassák. A többi estére megvásárolt jegyek a Károly krt. 21. szám alatti irodában visszaválthatók. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) tavaly év végén jelentette be: nem finanszírozza tovább a színházat. Emiatt végelszámolás indult az intézményt működtető, százszázalékos állami tulajdonban lévő cégben. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) által felkért végelszámoló március elején vette át az intézményt, és úgy tudni a hírekből, ő javasolta a május eleji bezárást. A Nefmi ugyan február végén átcsoportosított a színháznak 147 millió forintot az évad befejezésére, ám ez az összeg nem tűnt elegendőnek erre. Mindennek dacára a múlt héten ősbemutatót tartottak a Kamaraszínházban. Háy János darabját, a Vasárnapi ebédet nyilván azért kellett mindenáron színpadra állítani, mert a teátrum pénzt nyert rá a Katona József pályázaton. Az előadást az évadban még háromszor akarták játszani, de erre már nem kerül sor. A produkció rendezője, Rátóti Zoltán az MTI-nek a minap úgy nyilatkozott, megkeresik a lehetőségét annak, hogy valahol játszhassák a darabot. Ez mondjuk nem is annyira irracionális ötlet, hiszen Rátóti a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója.

A pénzügyi szerződés felbontásáról értesült tavaly decemberben –a Budapesti Kamaraszínházzal egy időben – a Játékszín is. Itt azonban nem indult végelszámolás, mert az intézménynek nem voltak likviditási problémái, sőt jelentős tartalékkal rendelkezik. Mint az igazgató Balázsovits Lajostól megtudtuk: a pénzük a nyár végéig biztosan kitart, és nem sok hiányzik ahhoz sem, hogy a naptári évet is átvészeljék valahogy. A színház életben tartásának érdekében felötlött egy olyan elképzelés, hogy a Játékszín – a cég és az épület – fenntartója az MNV Zrt. legyen, de ezt jogszabályokra hivatkozva leállították, mondván: a vagyonkezelőnek nem profilja egy színház fenntartása. Hogy mi lesz a teátrummal, nem tudni, a döntés Balázsovits szerint az új miniszter, Balog Zoltán kompetenciája lesz. Mivel bizonytalan a teátrum sorsa, a következő évad tervezéséhez sem tud hozzákezdeni.

Április végi hír volt az Indexen, hogy csődeljárás indult a budapesti Komédium Színház ellen, az eljárást maga az intézmény kérelmezte – derült ki a Fővárosi Törvényszék végzéséből. Az eljárás idejére ideiglenes fizetési haladékot kap a közhasznú nonprofit kft.-ként működő Komédium, amelyet néhány magánszemély alapított, és tavaly ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját.

A Banán Klub 2.0 című szombati rendezvény kultúrafinanszírozásról szóló beszélgetésén árulta el a volt Merlin Színház igazgatója, Magács László: megnyerték a pályázatot, amelyet az évtizede üresen álló ingatlan, az Átrium mozi értékesítésére írt ki a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. Az első pályázat az év elején eredménytelen volt, a márciusban kiírt másodikra viszont sikerült időben kifizetnie a Merlint működtető Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítványnak azt a „bánatpénzt” (111,4 millió forint plusz áfa), amellyel elnyerhette a Budapest Film tulajdonát képező ingatlant. Magács László lapunknak azt is elmondta: szeptember elejére tervezik a nyitást, bár egyelőre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal színházi működési engedélyére várnak.

POSZT-zsűri

Meglehetősen érdekes összetételű szakmai zsűrije lesz az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjának: Takács Katalin színművész, Lőkös Ildikó dramaturg, Szakonyi Károly író, Szlávik István díszlettervező, valamint Koltai Tamás színikritikus és Kerényi Imre, aki ezúttal színházrendezőként vesz részt a grémiumban.

A POSZT-ot az idén június 7. és 16. között rendezik meg.

Február elején a Kamaraszínház művészei még utcai akció keretében árulták a belépőket
Február elején a Kamaraszínház művészei még utcai akció keretében árulták a belépőket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.