Békét keresni

A kis országok, kevéssé ismert nemzeti filmgyártások alkotásainak bemutatására nálunk is csak filmheteken van lehetőség. A dokumentumfilmfesztiválon a lényeg az információközlés.

A játékfilmes programok könnyebben váltanak ki érdeklődést, de számolni kell a csalódás lehetőségével. Hol születik ma évente mondjuk öt jó film? Vagy három. És mit árulhat el a sok mesterkélt vagy közhelyes történet egy országról? Sokkal többet kínálnak a dokumentumfilmes rendezvények. Ezeken fölösleges a művészi minősítés, nem kell nyafogni vagy lelkesedni, a lényeg az információközlés. A Izraeli Kulturális Intézet programján az utóbbi évek terméséből vetítenek nyolc dokumentumfilmet izgalmas beszélgetésekkel fűszerezve.

Döbbenetes lesz szembesülni azzal, hogy lassan 65 év telik el Izrael Állam megalakulása óta, és még mindig közel-keleti békefolyamatról beszélünk.

A filmeket nézve van ennél is döbbenetesebb. A zsidó nép saját államában ugyanúgy identitását, hazáját, a világgal való békéjét keresi, mint bárhol. Egyesek verik a mellüket: ősi jogon itt most ők az urak, mások kezüket nyújtják az arabok felé, de a görcsök ugyanazok, mint ki tudja, hány éve.

A szeretet harcosa című film főhőse egy fiatal vadászpilóta, aki a közeledést választaná az erőszak helyett. Nemzetközi vándorcirkuszt alapít, járja vele a palesztin területeket, hátha így jobban megy, váltás. Lehet-e új hazát teremteni az óhazában? Lehet-e hazát teremteni a mai világban? Hol van a haza? És mi az a francos haza?

I!

05. 10. - 05. 16.

PROGRAM: Izraeli dokumentum filmfesztivál

HELYSZÍN: Odeon Lloyd mozi (Budapest XIII., Hollán Ernő u. 7.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.