Líra, dráma, epika a pusztán

Egy elesett festékszaküzlet és egy drogéria között zengi a kultúra dicsőségét a Líra-birodalom Dunakeszi mellé, a Buy-way parkba hátratolt helyőrsége, fennen. A közeg tehát messziről sem nagyvilági, a kereskedés azonban egy centivel sem rosszabb, mint a többi, amit ugyanígy hívnak.

A szalon kirakata mindenekelőtt gyermekkönyvekkel csábít: Böbe boci, Matyi malac és Pali paci integet a látogatónak, ami különösen remek auftakt itt, ezen a mezőgazdasági művelés alól kivont területen. Beljebb Paulo Coelho legfrissebb műveire van felhíva a figyelem, majd a 199 forintos egységáron futó „A legfinomabb...” kezdetű szakácsfüzetekre, amelyek mellett rafinált dugóhúzókból rendeztek csinos tárlatot. A gasztronómia, majd a család/háztartás címszó alá sorolt kötetek sorjáznak ezután, utóbbiak közül a Kiegyensúlyozott és nyugodt mamák kézikönyve c. paradoxon vonta magára tekintetemet mindenekelőtt, majd a sport és szabadidő című blokk jön, amellyel szemben, a térbe tolt dobogón erős akciózás keretében valószínűsödik, mi nem lesz belátható időn belül toplistás; ha hihetünk a szemünknek, Szécsi Noémi Kommunista Monte Cristo, Márkus András Kolozsvári orgia és Méhes György Emmi c. opusza, például. A következő és az azutáni tárlón legfőképpen a vámpírirodalom kurrens reprezentánsai díszlenek, mindenekelőtt Benedek Szabolcs A vérgróf, M. Heintz Vámpírok! Vámpírok, L. L. Lawrence A vérfarkas visszatér című alkotása, valamint a Biblio vampiro c. tetszetős, gumiszalagos munka, amelynek alcíme emígyen szól: „Kik azok a vámpírok és ami még fontosabb: hogyan kerüljük el őket?” A terem jobb oldalának folytatását az informatika, az orvoslás, a természetgyógyászat, a kertészet, az állatok és a természettudomány iránt fogékonyaknak szánták, egy kicsit beljebb a kortárs szépirodalomból bontakozik ki valami, arrébb pedig újfent a vámpírliteratúrából; ehelyt polcolták fel a könyvújdonságokat is, valamint a DVD-ket és a CD-ket, tisztes mennyiségben. A bolt vége felé a gyermek- és ifjúsági irodalom kapott hangulatos öblösödést, kis színes ülőgarnitúrával, Ubi malac első szavaival, a Cini-cini muzsikával, Az ördög csókjával és a Rontás könyvével, természetesen. A választék pazar, sokkal lenyűgözőbb, mint a közgazdasági, jogi, néprajzi, filozófiai, vallási, zenei, filmes és színházi tárgyú felhozatal, amely a terem túlvégébe űzetett.

Bal felől közelítve meg mindezt, először a Sikerlista című szekrényzet hívja fel a figyelmet, amely az aktuális havi bestsellereket hivatott bemutatni. A kiállítás szerint áprilisban az Emelt szintű érettségi (Kidolgozott szóbeli tételek) c. segédkönyvből fogyott a legtöbb, a második helyet Jonas Jonasson A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (Az év legviccesebb könyve) c. alkotása, a harmadikat Szabó Magda Az ajtó című regénye csípte meg. A többiek: Abraham Verghese: könnyek kapuja, Frei Tamás: A bankár, Börcsök Mária: Kettészakadt Magyarország, Tavaszi mondokák (szerző nincs feltüntetve), Moldova György: Keserű pohár, 3. köt., Fehér Béla: Kossuthkifli, Frei Tamás: A megmentő. A lajstrom sok egyéb mellett azt jelzi, hogy Frei Tamást érdemes volna most már kivinni a tőzsdére.

A szuperkönyvek mellett szép színes utazási albumok kápráztatják el a vándort, majd rengeteg sok térképből és útikönyvből lehet válogatni, amelyek közül, mint afféle borongó hazafit, a Szeretettel vár a fénylő Magyarország című füzet hatott meg a leginkább. Angol, francia, spanyol és olasz nyelvkönyvekkel kedveskednek eztán, majd jön, aminek jönnie kell, tudniillik az irodalom, amely az írók neveinek kezdőbetűje szerinti ábécésorrendben tagolva (mint megtudtuk, a könyvtengerben az a mű is megtalálható, amelyre eddig igen kevés üzletben bukkantunk rá, mert erdélyi kiadású ritkaság, közelebbről Szabó Róbert Csaba Temetés este tízkor című novelláskötete); a sort az irodalomtörténet, a vers, az életrajz, a biográfia és a művelődéstörténet zárja. Itt láttam meg a Vámpírok – múlt és jelen c. szakmunkát, amely úgy indít, hogy „A legtöbb ember a vámpír szó említésére ember formájú, rosszindulatú lényre gondol, aki az éj leple alatt apasztja le mit sem sejtő áldozatának életerejét...” És itt a szerző a denevérre akar utalni, hogy na ugye, mekkorát téved az ember, de én azt gondolom, hogy ehhez már késő.

Vámpírok, szakácskönyvek és Frei Tamás
Vámpírok, szakácskönyvek és Frei Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.