A javából, túlzások nélkül

Hogy ne túl bonyolultan magyarázzam: Az óceánjáró zongorista legendája című filmben van egy jelenet, amelyben a hajón született és ott is élő, fantasztikus tehetségű zongorista egy muzsikuspárbajban legyőzi a hajón utazó gőgös, és magát a legkiválóbbnak tartó dzsesszzongoristát.

De úgy, hogy ördögien virtuóz játékától lángra kap a húrokra helyezett szivarka, amelyet aztán az elképedt sztár szájába helyez, mondván: szívd el, ehhez én nem értek. És valóban, ő csak zongorázni tudott, nem volt szüksége hófehér öltönyre, csillogó ékszerekre, illatos szivarra, gőgre, egyáltalán: semmiféle túlzásra.

Nem túl kockázatos, ám élvezetes szórakozás a Fővárosi Nagycirkusz legújabb műsora
Nem túl kockázatos, ám élvezetes szórakozás a Fővárosi Nagycirkusz legújabb műsora

A Fővárosi Nagycirkusz legújabb műsorának néhány produkciója kapcsán jutott mindez eszembe. Jön például egy fiatal zsonglőr, neve Veres Henrik, nincs különösebben kiritytyentve, farmerben, pólóban áll egy csöppnyi dobogón, kicsi labdák sokaságát dobálja föl, pattintja a földre, később még meg is gyújt néhányat, hogy az elsötétített nézőteret a kezéből felröppenő tűzgolyók világítsák meg. Veres Henrik közben táncol, pörög, de a rekviziteket katonásan uralja, csibész és tábornok, nagyon ügyes.

Jön aztán a Troupe Fantasy nevű csoport, az akrobaták kacsáznak befelé, akárha a „Hülye Járások Minisztériumába” igyekeznének, azután viszont szép, látványos gúlákat építenek, mókáznak, bolondoznak, közben nagyon ügyesek ők is. Később ugródeszkaszámmal térnek vissza, mutatványuk bájosan vásári, de közben igazi mestermunka.

Porondra lép egy páros, a Duo Volkov. Az orosz kettős Egy meg nem köttetett házasság címmel páros levegőszámot mutat be, nekik sem kell a parádé, a mutatvány önmagában is parádés; na ja, Szergej Volkov, az egykori tornász pontosan tudja, mire képes a trenírozott test. És jön Alexandra Saabel kézegyensúlyozó száma, kalap le, mély meghajlás: amit mutat, az artistaművészet csúcsa.

Van persze pucc is, meg némi parádé is, de ez a Saabel Family szabadidomításához szorosan hozzátartozik, a lovak nemcsak gyönyörűek, de szépen dolgoznak, miként a Flying Mendonca légtornászai is, és bár a számot lélegzetelállítónak harangozzák be, lélegzet azért nem áll el tőlük, bár mutatnak látványos trükköket, köztük tripla szaltót is.

„A Rastelli név igazi legenda és maga a cirkusztörténelem”, olvasható a műsort beharangozó írásokban, és ez valóban így van, meglehet, jobb volna, ha az ezúttal porondra lépő Rastelli bohócpáros kicsit a jelen is lenne, mert előadásuk így inkább afféle időutazás. Bár sokan állítják: az immár 30 éve előadott tortadobálás, meg a muzsikáló bohóc megzavarása rendre vidámságot kelt, rém sajnos, de nem pontosan így van. A Rastellik inkább olyanok, mint az egykor gyönyörű felhúzhatós játék, amely még ma is szépen zümmög, de azért…

Vannak aztán a áttetszőbb produkciók: a cirkuszfesztiválok kedvelt sztárja, a gyakran díjazott Molyly Saudek szépen táncol a kötélen, de mutatványa nem fut ki sehová, a Saabel Family kutyaszáma csupa rutin, a három hónapja zajlott 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál különdíjasai, a párduc- és tigrisidomítók mozdulatai túlrajzoltak, olykor mármár komikusan színpadiasak.

A műsorközlő – nevét nem tudjuk – lelkes, szívélyes, néha a lendülete torkon ragadja a magyar nyelvet, ebből aztán lesz kis kalamajka, alighanem jobb lenne csak úgy egyszerűen, vagy ha már így, akkor a budapesti cirkuszfesztiválok műsorközlője kellene ide, Farkas Gábor Gábriel, aki túlzásaival együtt is rokonszenves show-man.

Tudjuk, tudjuk: az utóbbi időben el voltunk kényeztetve kínai műsorral, fesztivállal, így most nehezebb visszazökkenni a hétköznapokba. Összességében azért a Cirkusz a javából! című műsor, bár nem túl kockázatos, de élvezetes szórakozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.