Országos igazgató-cserebere

Fővárosi és vidéki színházak vezetőit keresik az önkormányzatok, de a központi hatalom néha "leszól".

Bár több mint egy hónapja lemondott Bozsik Yvette a Trafó vezetésének lehetőségéről, a fővárosi önkormányzat még mindig nem írta ki az igazgatói pályázatot. Ami biztos: a jelenlegi direktor, Szabó György mandátuma június 30-ával lejár. Azt, hogy ki váltja és mikor, még nem tudni.

Ha minden jól megy, májusban döntenek a szombathelyi teátrum vezetői posztjáról
Ha minden jól megy, májusban döntenek a szombathelyi teátrum vezetői posztjáról

A városháza kommunikációs igazgatósága lapunk kérdésére ezzel kapcsolatban azt a választ adta: „az ügyvezető igazgatói pályázat kiírása rövidesen megjelenik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján. A pályázati kiírás megjelentetéséhez szükséges volt a 2011. év gazdálkodására vonatkozó auditált mérleg, hogy a pályázók hiteles adatok ismeretében nyújthassák be dolgozatukat.”

Ha a pályázatot kiírják, harminc nap a benyújtási határidő, és az elbírálásra is ugyanennyi idő jut. Nem kizárt, hogy a két direktor egymásnak adja majd a kilincset, hacsak nem hosszabbítják meg posztján a jelenlegi vezetőt, Szabó Györgyöt, aki létrehozta a Trafót. Egyébként a fura helyzet miatt ő állítja össze a jövő évad első felének programját is.

Nemcsak a kortárs művészetek házába keresnek új igazgatót, hanem a Nemzeti Táncszínházba is. Itt még nem írták ki a pályázatot, hiszen az év végén még egy évre meghosszabbították posztján az alapító direktort. Török Jolán már a pályázat kiírásakor is elmondta, hogy egy évig – a 10 éves Nemzeti Táncszínház ünnepi évadában – marad a vezetői székben.

Dolgozatában egyébként azt javasolta és kérte, hogy utódja július elsejétől már meglegyen, így a hivatalba lépést megelőző fél évet együtt tölthetik, és precízen, rendben átadhatja neki az intézményt.

Három vidéki színház vezetésére viszont már kiírták a pályázatot, és egy helyen már el is dőlt a kinevezés. Évek óta megbízottként igazgatta a Békés megyei, majd a békéscsabai Jókai Színházat Fekete Péter. Úgy tudjuk, ennek az volt az oka, hogy az igazgatói kinevezéshez szükséges – megfelelő – diplomája hiányzott. Mivel ezt pótolta, elhárult az akadály: teljes jogú vezetője lehet a háznak, amelyet amúgy megbízottként is sikeresen irányított.

Feketét meg is szavazta a helyi közgyűlés pénteken, a politikusoknak nem kellett túl sokat töprengeniük, mivel Feketének nem akadt kihívója.

Nem úgy a szombathelyi Weöres Sándor és a székesfehérvári Vörösmarty Színház esetében. A szombathelyi színházat a helyi közgyűlés 2007 szeptemberében alapította, Jordán Tamás az első igazgatója 2008 óta. A nemrég kiírt pályázaton Jordán mellett – úgy tudjuk – másik két jelölt is akadt: Dömötör Tamás rendező, aki a kezdőtársulat tagja volt, valamint Koltay Gábor rendező. Itt döntés májusban várható.

Több mint egy éve nincs kinevezett igazgatója a székesfehérvári Vörösmarty Színháznak. Az átmeneti időben megbízott vezető, Quintus Konrád irányítja a teátrumot. Minden jel arra utal, a város vezetése a színészt látná szívesen a direktori poszton, a kritikusok is ígéretesnek tartották koncepcióját, műsorpolitikáját. Mégis, mintha az „országos politika” nem őt szeretné befutónak. Hogy miért, azt nem tudni.

Az első fordulóban indult Quintus is, de a pályázat eredménytelen lett. Akkor Cser-Palkovics András fideszes polgármester arra hivatkozott: nem lett volna bölcs dolog öt évre szóló kinevezésről dönteni az önkormányzati törvény és a közigazgatási rendszer átalakításával kapcsolatos bizonytalanságok miatt. Mint nyilatkozta: „Még azt sem lehetett tudni, a települési önkormányzatok vagy az állam lesz a színházak fenntartója, esetleg vegyes fenntartású rendszer alakul ki, és az sem ismert, az intézmény 2012-ben milyen keretek között gazdálkodhat majd.”

Mivel nem vette át az állam a teátrumot, idén januárban a város kiírta az újabb pályázatot. Ezen már az igazgatói posztért nem indult Quintus, „csak” művészeti vezető szeretne lenni a színház gazdasági vezetője, Szabó Károly mellett.

A javaslattevő úgynevezett szakmai kuratórium és a társulat nem mellettük tette le a voksot, hanem a rendező Pesty-Nagy Kati mellett. Ez a forduló azért lett érvénytelen, mert a döntés előtti éjszaka levél érkezett a szaktárcától, hogy a kilenc pályázó közül az egyik befutóaspiráns pályázata jogilag aggályosnak tekinthető. A pályázathoz csatolt önéletrajz szerint Szabó Károlynak ugyanis nincs meg az előadó-művészeti törvény által előírt ötéves szakmai gyakorlata.

Bár a polgármester, Cser-Palkovics András és gyakorlatilag az egész fehérvári testület furcsállotta, miért akarnak Pestről beleszólni a város ügyébe, ezt a fordulót szintén eredménytelennek nyilvánították.

Az előző alkalommal kilencen, most – a hírek szerint – tízen pályáztak a fehérvári színház vezetésére: Bata János színész, Kamondi Zoltán rendező, forgatókönyvíró, producer, Kárpáti Norbert színész, Kuna Károly színész, Mihályi Győző színész, Réthly Attila rendező, Romvári Gergely dramaturg, díszlettervező, Seregi Zoltán színész, rendező, Szikora János rendező, valamint a színházat jelenleg igazgatóhelyettesként irányító Quintus Konrád. Döntés májusban várható, érvényes és eredményes pályázat esetén augusztustól lehet új vezetője a teátrumnak.

Négy bábszínház élére is keresnek vezetőt: a kecskeméti Ciróka Bábszínházba, a békéscsabai Napsugárba, a zalaegerszegi Griffbe, valamint a pécsi Bóbitába. Csütörtökön nevezték ki újabb öt évre Kiszely Ágnest a Ciróka élére. Itt hárman jelentkeztek a posztra, és a szakértői bizottság többségi szavazattal Csató Kata pályázatát támogatta, bár Csató és Kiszely dolgozatát is bábos szakmai szempontból megalapozottabbnak tartotta, mint a harmadik jelöltét, Horváth Károlyét.

A Napsugárra csak a jelenlegi vezető adta be elképzeléseit, így biztos volt Lenkefi Zoltán kinevezése, erről pénteken szavazott a helyi közgyűlés. A Griff esetében Pinczés István az egyetlen pályázó (nem ő volt a korábbi vezető), a közgyűlési döntés május közepén várható. A pécsi Bóbitánál pénteken járt le a beadási határidő, az igazgató október elsejétől öt évig vezetheti a teátrumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.