A barokk és a reformáció városi békéje

Pápának két meghatározó tere van. Az egyik – a Fő térként ismert barokk – a katolikusoké, a március 15-ről elkeresztelt pedig a reformátusoké volt.

A Fő tér szélén található Esterházy-kastély – melynek teljes felújítása most van folyamatban – jelenleg a barokk gyönyörködtetés és tanítás interaktív kulturális központja akar lenni. Kérdezem is Áldozó Tamás polgármestert: az ellenreformációban szerepet vállaló barokk hagyományoknak e látványos képviselete nem vált-e ki ellenérzést a református oktatásáról, szellemiségéről híres kisvárosban?

– Pápán még a II. József türelmirendelete alapján 1784-ben emelt református ótemplomot is késő barokk stílusban építették – jelzi a polgármester, hogy a történelmi hatások és ellenhatások a kulturális értékek együttélését nem torzították el a valaha a Dunántúl Athénjaként emlegetett városban.

Pápán, a tavaly ősz óta a felújítás miatt lezárt barokk Fő téren most földkupacok emelkednek, a közeli utcákban sétálók úgy látják, hogy a nagyszabású rekonstrukció munkálatai megrekedtek. Pedig folyamatosan dolgoznak ott, bár igazából a régészek térnek vissza újra meg újra feltárásaik gazdag helyszínére. 2010-ben kezdték meg az ásatásokat, akkor és egy évvel később egy kora újkori temetőre bukkantak. A régészek előtt az is közismert, hogy az 1771-ben a későbbi egri püspök, Esterházy Károly által Fellner Jakab tervei alapján megépült nagytemplom nyugati oldalán Árpád kori sírok is vannak.

Úgy látszott, hogy a leletmentés az idén tavaszra befejeződik. Nemcsak tárgyi emlékeket, többek között pénzt találtak, hanem a hajdani településszervezési és építkezési szokásokra utaló ismeretekkel is bővítették, finomították eddigi tudásukat a szakemberek. Március végén aztán a kivitelező a plébániasoron megkezdte az útépítés előkészületeit, és kiderült: a mintegy 120-150 négyzetméteres területen mozgékony, gyenge a talaj, mindenképpen ki kell cserélni. Előtte azonban újabb kutatások szükségesek, ezért a rekonstrukciót mindvégig felügyelő veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régészei leállították a további munkát. Kiss Róbert, a múzeum régésze már a tér felújításának a kezdetén jelezte, hogy bárhol leletekre bukkanhatnak, s most így történt ez a plébániasoron is. A munkagépek a korábban már feltárt temető további részét találták meg. Feltárás hiányában egyelőre nem tudható, hogy a sírok Árpád koriak vagy kora újkoriak-e.

A szakembereknek azt kellett eldönteniük, feltárják-e most a sírokat, vagy úgy őrzik meg az utókornak, hogy a helyszínen konzerválják őket. Nemrég a múzeum munkatársai és a város vezetői közösen járták be a plébániasort. Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. vezérigazgatója a szakmai szemle után arról adott tájékoztatást: úgy határoztak, hogy nem bolygatják meg a sírokat. A területet geotextillel lefedik, s – valószínűleg vaslemezzel – megerősített pályaszerkezetet alakítanak ki rajta. Így aztán a pápaiak még az idén ősszel birtokba vehetik a megszépült Fő tér jelentős részét.

Áldozó Tamás polgármestertől tudjuk, hogy összességében – az Esterházy-kastély ugyancsak nagyszabású s jórészt ezután következő felújításával – a 16 ezer négyzetméteres Fő tér rekonstrukciója négy és fél milliárd forintba kerül.

– Kisváros nagy térrel – így is emlegetik Pápát – mondta Áldozó Tamás. Hozzátette, hogy nemcsak teljes közmű- és burkolatcseréről van szó, hanem az emberi találkozások méltó helyszíneként akarják visszaadni a teret a pápaiaknak és a turistáknak. A rekonstrukció keretében felújítják a XIX. század elején épült régi városházát, odaköltözik majd a polgármesteri hivatal. A teret övező önkormányzati tulajdonú ingatlanokban mindenekelőtt vendéglátóhelyeket szeretnének látni, és a téren egy süllyesztett műjégpályát is kialakítanak. Az Esterházy-kastélyban pedig olyan interaktív kiállítást terveznek, melyben élő szereplők testesítik meg az épület hajdani lakóit, akik korhű ruhákban élik akkori életüket, s a nézők kihallgathatják a beszélgetéseiket, bekapcsolódhatnak a kastély életébe.

A pápaiak azt szeretnék, ha a Fő téren található híres Griff Szálló egykori tánctermében a Szegedy Rózával szórakozó Kisfaludy Sándor költő és a szerelmében is lobbanékony, a Griffben egy színésznő miatt megmámorosodó Petőfi Sándor is büszke lenne arra, ami és ahogy a város szívében most megújul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.