Garbarekék újratöltve

Évről évre van módunk belekóstolni, mit is ért zenén ez a jó norvég szaxofonista. Viszonylag gyakori budapesti vendégjátékain rendszerint táblás ház van.

Most a Hilliard Ensemble tagjaival érkezik a magyar fővárosba. Vagyis nemcsak a szaxi szól majd, de David James (kontratenor), Rogers Corvey-Crump (tenor), Steven Harrold (tenor), Gordon Jones (bariton) is megmutatja, hol lakik a Jóisten. Nagyjából szó szerint.

A világhírű angol férfi énekegyüttes és Garbarek 1993-ban dolgozott össze először, az eredmény pedig az Officium című, hatalmas sikert arató produkció lett, sokan az évtized egyik legnagyobb szenzációjaként tekintettek az anyagra. Az együttműködés következő gyümölcse a Mnemosyne volt, amellyel ugyancsak triumfáltak. Három évvel ezelőtt újra összeálltak ők öten, és megszületett a trilógia befejező része, az Officium Novum. A dzsesszrajongók mellett az egyházi zene híveit is megszólító anyag mégsem csak ötük műve: ahogy az előző két lemez, az Officium Novum hangzásában is nagyon fontos szerepe van az ausztriai Szent Gerold-kolostor akusztikájának: mindhármat ott vették fel ugyanis.

Most meglátjuk, hogyan szól mindez a Szent István bazilikában, ahol az örmény zenébe avat be Garbarek és a Hilliard Ensemble. A fókuszban Komitas Vardapet (1869–1935) középkori egyházi zenékből és a kaukázusi énekmondó-hagyományokból táplálkozó művei állnak; de Arvo Pärt észt zeneszerző művei, XVI. századi francia, XII. századi spanyol és bizánci zenék is hallhatók a koncerten. No és persze a kompozíciót színesítő két Garbarek-mű, az Allting Finns és a We are the Stars. A május 2-i koncerten nemcsak a setlist megy majd le persze, az improvizáció mesterei rögtönzésekkel is megajándékozzák a bazilikába látogatókat.

HALLGATNI VALÓ

1. AZ IDÉN 62 ÉVES CARL PALMER

Immár természetesen Emerson és Lake nélkül május 3-án este 8-kor az A38 Hajón, de azért a csaknem kétórás programban az ELP legnagyobb slágerei is elhangzanak majd.

JEGYÁR: 5900 Ft

2. A BUDAPEST BÁR ELHÚZZA A NÓTÁNKAT

ezúttal a Kobuci Kertben (Budapest III. kerület, Fő tér 1.) május 4-én este 8-kor. A koncerten közreműködik: Behumi Dóri, Rutkai Bori, Frenk és Szűcs Krisztián.

(Esőnap: május 6.)

JEGYÁR:1500–2000 Ft

3. MEGINT SZÉP LESZ

André Rieu koncertje május 4-én és 5-én este 7-kor a Papp László Budapest Sportarénában. A közönség egy színes koncertet képzelhet el, gyönyörű melódiákkal, keringővel, meglepetésekkel, tenorokkal és gyönyörű szopránokkal – ígéri a sztárhegedűs.

JEGYÁR: 8900–31 500 Ft

I!

05. 02.

KEZDÉS: 20.00

JEGYÁR: 9000–18 000 Ft

Középen Jan Garbarek
Középen Jan Garbarek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.