Park lett a remízből

Május 3-án egy igazi downtemponagyágyú, Richard Dorfmeister koncertjével nyitja meg kapuit Budapest legújabb és minden bizonnyal legnagyobb területű szabadtéri szórakozóhelye, a Park.

A Közvágóhídnál található villamos-végállomással szemben elhelyezkedő, mintegy 11 ezer négyzetméter alapterületű telken egyelőre még gőzerővel folynak a körülbelül öt hete tartó munkálatok. A szerdai sajtóbejáráson Rimóczi Imre, a Dinamó Építészcsoport tagja mutatta be a Park egyedi építészeti karakterisztikájú, lényegében szállítmányozási konténerekből kialakított helyszíneit, szám szerint hatot, ezek mindegyike tematikus.

A főbejáratmellett elhelyezkedő úgynevezett Soproni Dóm egy gömbvagy inkább kupolaszerű építmény, amelyből egyelőre csak a váz látszik, de Rimóczi elmondta: erre nemsokára kívülről és belülről is világítható, vizuálisan számtalan meglepetést kínálni képes sátor kerül. Az idén nyáron a Soproni Dóm sportközvetítéseknek, az est leszálltával pedig alternatív zenei rendezvényeknek ad majd otthont, s ez lesz a Park naponta legkorábban nyitó üzemegysége.

A Pop-Art Electronic elnevezésű fedett helyszínen főleg az underground és az elektronikus zenei műfajok hívei találhatják meg számításukat. A Retró Kert tulajdonképpen kettő az egyben: itt két DJ-nek is elég helye lesz arra, hogy az örökzöld slágerekre éhezőket kiszolgálja talpalávalóval.

A Park legnagyobb helyszíne kétségtelenül a Nagyszínpad és környéke. Rimóczi elmondása szerint a 160 négyzetméteres színpad a nemzetközi iránymutató riderek alapján készült, ami azt jelenti, hogy lényegé ben minden külföldi produkció számára ideális műszaki, technikai feltételeket biztosít a koncertekhez, a hatalmas tánctéren pedig egyszerre akár tízezren is lehetnek (a Park befogadóképessége összesen 12 ezer fő). Az egész Parkot vész esetén könnyen nyitható, a kerítésbe épített kapuk veszik körül, az építész szerint így nagyon rövid idő alatt megoldható egy esetleges kiürítés.

Van egy úgynevezett zártkörű klubrésze is a Parknak, ezt Hoppá!-nak nevezték el, az üzemeltetők szándéka szerint ez a saját tetőterasszal, közösségi terekkel és a nagyközönség számára nem látogatható bárral rendelkező helyszín a hazai és a nemzetközi zenei és művészeti szcéna „kreatív találkozóhelye” lehet a jövőben.

A hatodik, egyben talán a legérdekesebbnek tűnő helyszín a munka megkezdésekor még a Parkot kialakítók számára is meglepetés volt. A ferencvárosi szórakoztató-központot az UV villamosok egykori remízének helyén alakították ki – arról viszont nem tudtak, hogy a föld alatt a remízhez tartozó óvóhely is megtalálható. Nemcsak ők voltak így ezzel: a IX. kerületi légókataszterben sem szerepel ez a mintegy kétszáz négyzetméteres, több kisebb helyiségre osztott pince. Engedélyt kaptak arra, hogy ezen a helyen kiállítótermet létesítsenek, ahol Rimóczi reményei szerint nemcsak a hazai, de a külföldi képzőművészek alkotásaiból is gyakran nyílnak majd tárlatok.

A Kultúrtér Kft. szervezésében zenei, művészeti események mellett színházi, táncszínházi rendezvényeknek, író-olvasó találkozóknak, sőt civil szervezetek happeningjeinek is helyet biztosítani kívánó, szezononként öt hónapon át, most május elejétől szeptember végéig nyitva tartó Park üzemeltetői két évre kötöttek szerződést a telek tulajdonosával, a ferencvárosi önkormányzattal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.