Zenél a mesterséges intelligencia

A Művészetek Palotája következő orgonakoncertjének hivatalosan két fellépője lesz csak, de egy harmadik szereplő is csatlakozik hozzájuk a színpadon: a mesterséges intelligencia.

Az orgonaművész Fassang László és Vincent Le-Quang szaxofonos már 2007-ben bebizonyította, hogy e két hangszer ritka találkozása a klasszikus zenétől a világzenén át a dzsesszig különleges zenei felfedezésekre ad lehetőséget. Ezúttal meghívták a világhírű francia zenei és akusztikai kutatóintézet, az IRCAM munkatársait, akik Omax nevű programjukkal új utat nyitottak a számítástechnika és a hangszeres zene együttműködésében.

Az Omax képes a zenészek játékát elemezni, és stílusukat követve improvizálni: saját szólamot alkot, úgy vesz részt a közös zenélésben. Ehhez szükség van a tudósok irányítására, a MüPában is jelen lesznek tehát, de a megszólaló fantomot nem ők, hanem a program hozza létre.

Fantomból nemcsak egy lehet, hanem több is, hangszórókon keresztül kísértenek majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Mindez kiegészül Európa egyik legnagyobb hangversenytermi orgonájával és Vincent Le-Quang invenciózus szaxofonjátékával: olyan hangzásélmény várható, amilyenre nem volt még példa Magyarországon, de talán a világon sem.

I!

04. 24.

KEZDÉS: 19.30

HELYSZÍN: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest IX., Komor Marcell u. 1.)

JEGYÁR: 1600, 2800, 3600, 4900 Ft

FOTÓ: MÜPA PETŐ ZSUZSA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.