Mesék a sötétben

A diavetítés nem megy ki a divatból. Nem mehet, mert semmi máshoz nem hasonlítható hangulata van a kockánként levetített mesének, amely a szülők hangján szólal meg.

Alig vártam, hogy elővegyük a szüleim padlásán őrzött diavetítőmet, és megmutathassam a gyerekemnek azt a varázslatot, amelyben hajdan nekem is részem volt. Besötétítettünk, kényelmesen elhelyezkedtünk, és befűztem az első tekercs filmet. A gép pontosan olyan égettpor-szagú volt, mint régen, s ahogy anyám tette hajdan, én is egy különös, mesemondós hangszínen vágtam bele a történetbe.

És láss csodát, az interneten és DVD-sorozatokon edződött gyerekem elkerekedett szemekkel, áhítattal hallgatott. A fény és az árnyék, a sejtelmes alkalmi sötétség meg azok a különleges illatok őt is rabul ejtették. A varázslaton tehát nem fogott az idő.

A régi diafilmekre és diavetítőkre nagy kereslet van az internetes aukciókon, miközben új vetítőt és új filmtekercseket a régieknél nem sokkal többért lehet vásárolni ma is. A Diafilmgyártó Kft. évente három-négy újdonsággal jelentkezik. Kizárólag magyar grafikusokkal dolgoznak, időnként alkalmat adnak a tehetséges főiskolásoknak is a kibontakozásra. Az egységesen 990 forintért megvehető filmjeik között az örök szerelem Csukás István és az új kedvencek, többek közt Bartos Erika és Berg Judit sorozata is szerepel. A cég éppen a napokban költözik a Skála Metro épületébe, ahol már alkalmi vetítőterme is lesz. Ide várják majd a diavetítés szerelmeseit, akiknek tábora nem nő, de újratermelődik évtizedek óta, átadva egymásnak a sokgenerációs receptet a közös diaképes meseolvasás öröméről.

I!

DIAFILMEK

A válogatós királykisaszszony

ÍRTA: Balázs Béla

RAJZOLTA: Boromisza Zsolt

ÁR: 990 Ft

Laci és az oroszlán

ÍRTA: Marék Veronika

RAJZOLTA: Marék Veronika

ÁR: 990 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.