Álomfesztivál

A filmrajongók álma – röviden így jellemezhető a világ legfontosabbmozgóképes mustrája, az idén 65. alkalommalmegrendezendő cannes-i filmfesztivál programja.

A május 16-án kezdődő monstre rendezvény Wes Anderson Holdfény királyság című művével nyit, majd a közelmúltban elhunyt Claude Miller utolsó filmjével, a Thérese Desqueyroux-val zár május 27-én este. Időközben elképesztő „nevek” művei csapnak össze a patinás fődíjért, az Arany Pálmáért: a versenybe választott 22 darab között szinte nincs is olyan, amelyet ne sztárrendező jegyezne. A hazai erőketJacques Audiard, Leos Carax és a veterán Alain Resnais képviseli, de a nemzetközi mezőny is hemzseg az alanyi zseniktől: David Cronenberg, Lee Daniels,Michael Haneke, John Hillcoat, Abbas Kiarostami, Ken Loach, Walter Salles, Carlos Reygadas – csak hogy néhány nevet említsünk. Érdekes módon női rendező idén nem kapott lehetőséget.

Magyar film nem került be a versenybe, ami nem nagy meglepetés, hiszen filmgyártásunk csaknem kétéves kényszerű leállása miatt nem rendelkezünk olyan művel, mely egyáltalán szóba jöhetett volna. Régiónkat a román Cristian Mungiu képviseli, és nagy kérdés, hogy harmadik egész estés művével (Beyond the Hills) vajon meg tudja-e ismételni a 4 hónap, 3 hét, 2 nap kirobbanó sikerét. Az Arany Pálmát ért 2007-ben. De nem csak Mungiu „ismételhet”: a már említett Haneke, Loach és Kiarostami is kapott már Cannes-ban fődíjat.

Szembetűnő az is, hogy számos hollywoodi sztár érkezik a művészfilmekkel: Robert Pattinson (Cosmopolis), Kristen Stewart (Úton), Zac Efron (The Paperboy), Shia Lebouf (Lawless) és végül, de nem utolsósorban Brad Pitt (Killing Them Softly). Igen forgalmas lesz tehát a vörös szőnyeg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.