Ö, mint önigazgatás, Ő, mint őrület

Az úgynevezett „fanzine” egy rajongók vagy lelkes amatőrök, esetleg teljes szabadságra vágyó profi alkotók által házilag összeállított, ISSN számtól és hasonlóktól messze születő magazin, amelyhez még az sem mindig jut hozzá, aki akar. Csak az, aki nagyon akar. Ennél pontosabb meghatározást talán lehetetlen volna adni erről a műfajról: ahány megjelenés, annyi szokás. A Direkt fanzine nevű, átlagosan 150 példányban megjelenő „őrült” kiadványt például grafikusok készítik, és számukra ez a nemlét határán imbolygó forma egyenesen a szabadság, a szabad véleménynyilvánítás jelképe.

A fanzine eredetileg a punkkultúrából jött, zenekarokkal, zenével, kultúrával foglalkozó – és persze a „brutális” szabadság jegyében álló – újságot jelentett, amelyet jellemzően házilag „barkácsoltak”: fénymásoltak, tűztek, szövegeztek...Mára azonban nem is nagyon akad olyan terület, ahol –ha tényleg nekiveselkedünk –ne tudnánk a fanzine rendkívül sokszínű, mégis majd láthatatlan világának egy-egy jelét észrevenni. Képregény-elméleti, filmes, graffitis, politikai (!), személyes és persze zenével foglalkozó „zine”-ek is akadnak. De mit csinál a Direkt gárdája, mit jelent számukra pontosan ez a különös felület? És mi az a Zsiráfablak?

– Először egy street art (utcaművészet) köré épülő kiadvánnyal kísérleteztünk. Ez volt a True zine, amelyet egyszerűen bulikon osztogattunk. Aztán következett a Direkt, ami kezdetben tulajdonképpen nem volt más, mint egy szürke hétköznapoknak szánt fricska. Ebből az első szám, amelyben hat ember vett részt, 2006 nyarán készült el – mondják a fanzine grafikus szerzői. – Többen közülünk a Nyíregyházi Főiskolára jártak akkoriban, a másik kapocs a street art szeretete volt – teszik hozzá.

Az első számoknál még nem annyira a közös koncepció, mint inkább a „megmutatni magunkat” egyszerű és nagyszerű lendülete vitte őket előre. (A példányszámokból adódóan persze nem tovább, mint a közvetlen környezetükig.) Később azonban ez megváltozott: lépéseiket mindinkább egymáshoz igazították, előbb a közösen elkészített borítók révén, azután már teljes kiadványokban. Az ötödik, Metamorfózis című Direkt pedig már kifejezetten tematikus, úgynevezett „koncept-zine” volt.

– Ezután elhatároztuk, hogy „kicsit” átdolgozzuk az Ablak–Zsiráf című emlékezetes, gyerekeknek szóló könyvet. Ez lett egyben a Direkt fanzin első különkiadása is, a Zsiráfablak fanzinopédia. Hogy ne legyen vita, a betűket kisorsoltuk egymás között. Itt már ugyanis kifejezetten sok alkotóval dolgoztunk, köztük híresebb képregényrajzolókkal is – mesélik a „zine”-esek. Ez a Zsiráfablak nevű eszement projekt pedig egyre inkább a csoport eddigi legnagyobb dobásának, már-már a „fanzineiánus” lelkületet is veszélyeztetni látszó sikernek bizonyul: egy kiemelkedően népszerű, naponta ezreket vonzó blog, a GeekZ például heteken-hónapokon keresztül kígyózó, máig sem lezárt cikk- és interjúsorozatot indított az enyhén szólva rendhagyó és vad (és minimum a P betű miatt csak felnőtteknek ajánlható) „oktatókönyv” köré.

Fritz Zoltán, a Magyar Képregény Akadémia elnöke segítségével a Direkt extrém csapata nemrég még egy kiállításon is bemutatkozhatott: a Műhely kávézó és galériában a Zsiráfablak teljes tartalma megtekinthető volt, A-tól (Anarchoszindikalista közösségek) egészen Zs-ig (Zsigerleves).

D, mint dezoxiribonukleinsav
D, mint dezoxiribonukleinsav
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.