Miénk lenni vadnyugat

1906-ot írunk, Budapesten megnyílik a Szépművészeti Múzeum, megjelenik Ady Endre Új versek című kötete, a nem hivatalos athéni olimpián nyerünk két aranyérmet, na de mi ez ahhoz képest, hogy 800 fős komédiás és kaszkadőr csapata élén (plusz 500 ló) Szentesre látogat Bu alo Bill, a vadnyugat hőse!

Buffalo Bill nem volt mindig Buffalo Bill, William Frederick Codyként anyakönyvezték, és persze nem volt mindig hős, de viszont volt lovas futár, katona és hivatásos bölényvadász, utóbbi minőségében például a Kansas Pacific Vasúttársaság élelmezése érdekében 8 hónap alatt 4280 bölényt ölt meg, nem sokkal később egy nyolcórás bölényölő párviadalban is győzött 69:48 arányban, hm...

Később komédiás lett, majd 1883-ban megalapította saját vadnyugati műsorát, a Buffalo Bill’s Wild West Show-t, melylyel nyolcszor turnézott Európában, kell-e mondanunk, hatalmas sikerrel.

1906. július 3-án nagy és mai szemmel nézve is profi hírverés közepette Szentesre látogatott a különös társulat, hogy a nézők Európa eme kevéssé ismert szegletében is gyönyörködhessenek „a legmerészebb lovasok, legmerészebb lovaglási remekeiben, egy csoport japán samurai antik és modern hadi gyakorlataiban, egy rendes tüzérségi hadi gyakorlatokban (melyek éppolyak, mint a csatatéren)”, láthatók voltak még „indián hadi táncok, igazi katonai drámák, valódi vörös bőrűek (köztük például Ülő Bika, a nagynevű sziú törzsfőnök), egy posta megtámadása, és érdekes lovaglási remekek”, egyszóval megannyi egzotikus csoda.

A Szentesi Koszta József Múzeumban tablókkal, korabeli újságcikkekkel, fotókkal most az egykori látomásra emlékeznek.

A tárlat eredetileg Poszler György irodalomtörténész, esztéta Buffalo Billről tartott előadását volt hivatott látványelemekkel élénkíteni, de a szervezők végül úgy döntöttek, a látogatókat sem fosztják meg ettől a különös emléktől. Buffaló Bill Szentesre hozta a vadnyugatot.

I!

ZÁRÁS: 03.24.

HELYSZÍN: Koszta József Múzeum (Szentes, Kossuth tér 1.)

JEGYÁR: Felnőtt: 500 Ft gyerek, nyugdíjas: 250 Ft

Buffalo Bill, a híres vadász
Bu alo Bill, a híres vadász
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.