Liberális kontra kemény

Ellentétes jelentésű szavak szótára? Kinek, minek? Nahát, a szinonimaszótárról sosem szokták megkérdezni, de a jó szöveghez szükség lehet a kontraszt szavaira is.

A ’szinonim’ ellentéte ’ellentétes, antonim’, a ’szinonimá’-é ’antinomia’. A rokon értelmű szavak mellett feltérképezhetők az ellentétes értelműek is. S lehet, hogy magunknak íróként sem csinálnánk ilyen szószedetet, de ha már van, érdemes rácsodálkozni, hogyan is játszik velünk a nyelv. Emlékszünk például Jourdain úrra, Moliere úrhatnám polgárára, aki örül, amikor rájön: ő igazából prózában beszél. De mi is a ’próza’ ellentéte? Nyilván a ’költészet’, ’líra’. És a ’prózai’-é? ’Lírai’, ’emelkedett’, ’érzelmes’, ’patetikus’, ’költői’. Hm. És az ’érzelmes’-é? ’Rideg’, ’kemény’, ’szenvtelen’.

Szépen alakul a szóbokrunk. Még megnézzük a ’kemény’-t is, és tessék, nincs közöttük az ’érzelmes’. Csak egyik jelentésében a ’puha’, ’lágy’, ’párnás’, ’lottyadt’; másikban ’erélytelen’, ’gyenge’, ’pipogya’; harmadikban ’engedékeny’, ’szelíd’, ’lágyszívű’; aztán ’pépes’, ’omlós’, ’főtt’, ’porhanyós’, meg még ’fellazított’ (talaj), végül ’kellemes’, ’enyhe’ (időjárás).

De nem kéne oda a ’liberális’, amelynél ott a ’konzervatív’, ’hagyományőrző’ mellett a ’szigorú’, ’kemény’ is? Menjünk inkább a ’lágyszívű’ felé. Ellentéte a ’kőszívű’, ’könyörtelen’, ’szívtelen’, ’szigorú’, ’hajthatatlan’, ’keményszívű’, kegyetlen’. És tovább a szívvel: itt van az ’oroszlánszívű’, amellyel szemben áll a ’nyúlszívű’, ’gyáva’, ’nyuszi’.

Na, idáig jutottam most. Érdekes, nem?

OLVASÁSRA VALÓ

1. DANISS GYŐZŐ: ÚJSÁGÍRÓISKOLA

A Népszabadság volt szerkesztője az utolsó pillanatban magyarázza el a hagyományos újságírás alapjait. Tudták, hogy Pető interjút készített Bem apóval, egy idő után rájött, hogy „alákérdez”, ezért aztán „bekeményített”?!

2. A MAGYAR HELYESÍRÁS SZABÁLYAI -  4 AZ EGYBEN!

Akadémiai, 512 oldal, 2550 Ft

Mindenki azt hiszi, hogy a szabályok változnak, pedig 1984 (!) óta változatlanok. Csak a példatár más, hiszen állandóan új szavak és kifejezések keletkeznek.

3. KRISTEN SCHLAG: ELSŐ KÉPES ÓRIÁSSZÓTÁRAM ANGOL-MAGYAR

Manó Könyvek, 16 oldal, 2490 Ft

Szép színes ábrák és szavak, magyarul és angolul. Egy magától értetődő ötlet csakis sikerre számíthat. A kisgyerek anyja öléből mutogat, és órákig elvan vele.

I!

CÍM: Magyar ellentétszótár

FŐSZERKESZTŐ: Temes Viola

KIADÓ: Tinta, 316 oldal

ÁR: 3990 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.