Fél emelet szépséghiba

ARákóczi útiLibriKönyvpalota, ahogy rendes könyvpalotához illik, mindenekelőtt egy aktuális sikerdarabbal, jelesül Benedek Szabolcs A vérgróf c. kötetével hívja fel magára a könyvbarátok figyelmét.

A történet hátborzongató. 1910-ben játszódik Budapesten, ahol csak úgy arat a halál, a rendőrség elképzelhetetlen brutalitással megygyilkolt prostituáltak holttesteire bukkan szerte a városban; ezzel egy időben különös vendég érkezik a helyszínre: Saint-Germain grófja, aki egyenesen Rákóczi fejedelem leszármazottjának mondja magát, éjszaka él, és még soha, senki nem látta enni... brrr.

A Rákóczi-lemenőtől kelet-északkeleti irányban színes háborús pulpitust alakítottak ki, főleg Alistair Mac-Lean, Ken Follett és Sven Hassel műveinek okszerű felhasználásával, később sok Doris Lessing-,Katie Fjordeés Jane Austen-könyv örvendezteti meg a nézőt, továbbá még több Charlaine Harris-regény, olyan sokat ígérő címekkel, mint Holtak klubja, Vérszag vagy Élőhalottak Dallasban. Előrébb történelmi témájú lektűrök kelletik magukat, mások mellett A hegyek csontjai című keménytáblás munka (Conn Iggulden), amely a felejthetetlen Dzsingisz kán nevét s hevét idézi, valamint a ragasztókötött Fojtogatók című alkotás (John Masters), amely egy tömeggyilkos indiai szekta rémtetteit taglalja 282 oldalon, élvezetesen. NéhányWoody Allen-füzet után a léha ifjúság örök kedvencei következnek, például R. Dahl, G. Durrell és a magát bizonyos okból és idő elteltével ostoba seggfejként aposztrofáló P. G. Wodehouse. Aztán előbb igen sok Méhes György-opust, utóbb pedig – miután elmúlt az ugyanitt feltálalt Frei Tamás-kötetek borítóinak vatikáni igényű aranyoltsága miatt bekövetkezett átmeneti látászavarom, hasonlóan nagy mennyiségű Fejős Éva-könyvet fedezhettem fel. E tájékon, fal mentén indul ugyanakkor a veretesedés is, először az Irodalmi Nobel-díjasok Könyvtára című blokkal, majd egy nagy dózis Vargas Llosával, aztán megérkeznek a világ- és a magyar irodalom legjelesebb reprezentánsai. A felhozatalból természetesen nem maradhatott ki a hazafias honi literatúra sem, Wass Albert, Nyírő József – mások mellett –külön blokkot kapott, nagy segítség ez azoknak, akik célra tartanak.

A terem másik részében először tengersok művészeti album és képzőművész-életrajz fogadja a vásárlót (a kínálatban természetesen itt is megtalálhatók a jól ismert, numerikus címeket viselő darabok, ú. m. 1000 mestermű, 999 remekmű, Ezer év, 1000 remekmű), aki hamarost az olvasósarokba ér, ahonnan tág panoráma nyílik A mászókéményes konyha és A takaréktűzhely c. dolgozatokra, tehát a népművészeti és néprajzi irodalomra. Gyermeknevelési, valamint szexuális tárgyú érdekességek (pl. Vajúdástámogatás mindenkinek, Lingam masszázs – avagy tapasztald meg a férfiszexualitás átütő erejét stb.) láthatók még egy s más mellett errefelé, valamint megannyi vámpírnapló és igen tisztességes mennyiségű hangoskönyv, aztán jön egy kanyar és egy újabb fertály vallással, szociológiával, pedagógiával, szociológiával, borászattal és milliom szakácskönyvvel, valamint történelmi, művelődéstörténeti, ezoterikus irodalommal és életmód-tanácsadással. A traktus ugyancsak hihetetlen mennyiségű gyermek- és ifjúsági könyvvel zárul, majd egy újabb kanyar után a krimi, a kalandos literatúra, a sci-fi és a fantasyirodalom lelkes hí veit köszöntik. A földszinti enteriőr DVD-és CD-gyűjteménnyel búcsúzik.

A palota emeletén legfőképpen a színházzal, a zenével, a sporttal, a fotográfiával, az építészettel, a joggal, a természettudományokkal foglalkozó szakmunkákkal, kiegészítő tankönyvekkel, idegen nyelvű könyvekkel találkozhatni, de van itt bőven térkép, utazási album és 220 voltos konnektorból működtethető világítós földgömb is. A hivatkozott szint legfőbb attrakciója azonban kétségkívül a szépséghibás könyvek sehol máshol nem látott vására, ahol 20 és 50 százalék közti kedvezménnyel juthatunk hozzá szinte mindenhez, olykor kifogástalan állapotban,máskor nem, de félpénzért ezmár majdnem mindegy.

Egyet fizet, kettőt vihet

A Könyvpalotában a szépséghibás vásáron kívül is többféle leárazásnak örvendhet a látogató. Ottjártamkor például 30-50 százalékos engedménnyel kínáltak népszerű pszichológiát, tízféle Libri-könyvet egyet fizet (a drágábbat), kettőt vihet alapon, sőt még egy névnapi akcióban is része lehetett a közönségnek.

FOTÓ: REVICZKY ZSOLT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.