Dzsesszkrokodil

Mit szól a kínai lány a magyar puszihoz? Megsértődik-ea szíriai egyetemista, ha a lányok Kabir Bedinek hívják a háta mögött? Hogyan dobol székely népdalt a szenegáli balett-táncos?

Ezekre a kérdésekre keresik a választ a bevándorlósorsokról szóló Colours Fesztivál négy hétig tartó filmvetítésein, beszélgetésein, koncertjein. A budapesti Odeon-Lloydmoziban a hónap utolsó előtti hétvégéjén a Magyarországon élő latin-amerikai és afrikai származásúak kultúrájával ismerkedhet meg az érdeklődő. A szombat két olyan filmmel indul, amelyek a jobb élet reményében a Nyugatnak nekivágó afrikaiak története: A látogató egy életunt New York-i professzor és az őt dobolni tanító fiatal szenegáli pár barátságát mutatja be, szerencsére pont annyira kikerülve az érzelgősség és a klisék csapdáit,mint az utána következő London River, amely a 2005-ös londoni terrortámadásokat vizsgálja a gyermekeiket elvesztő szülők szemszögéből.

Az este legizgalmasabbnak ígérkező programja mégis az African Magic Drum Show, amelynek főszereplője az a Mbaye Ndiaye, aki a Szenegáli Nemzeti Balettet otthagyva érkezett Magyarországra tizenöt évvel ezelőtt.

Vasárnap délután Ndiaye vezetésével különböző afrikai hangszerekkel lehet majd ismerkedni, míg a moziteremben az utóbbi évek egyik legnagyobb vihart kavaró francia filmjét, a Párizs külvárosaiban élő afrikai kamaszok sorsáról mesélő Osztályt vetítik. Az estét a Krokodil duó koncertje zárja, akik a latin-amerikai indiánok és a spanyol hódítók zenei keveredéséből kialakult cumbia stílust ötvözik, némi klasszikus dzsesszel és magyar népzenével. A fesztivál részletes programja és a Budapesten kívüli helyszínek kínálata az esemény honlapján: www.colourfestival.hu.

I!

KEZDÉS: 2012 áprilisának négy hétvégéjén Budapesten, az Odeon-Lloyd moziban, májusban pedig Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden láthatók a fesztivál filmjei.

CÍM: Colours Fesztivál

HELYSZÍN: Budapest, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Szeged

Zrinka Cvitesic, az Úton című boszniai–osztrák–német filmdráma főszereplője
Zrinka Cvitesic, az Úton című boszniai–osztrák–német lmdráma főszereplője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.