Színek szerint a polcra

A filmrendező Szurdi András regénysorozatot ír. Biztosan van, aki emlékszik, amikor Kern András játszotta a tévében a Privát kopót, a magyar Poirot-t.

Már minden lényeges a helyén volt. Az ágyak, asztalok, a székek, fotelok, rádiók, a tévé. A ruhák a gardróbban, az edények a konyhaszekrényben, a pálma, a többi cserepes virág. Csak a könyvespolcok voltak üresek, és a lakás közepén ott tornyosultak a papírdobozok. Hogy szórakoztatóbb legyen a kipakolásuk, ki kellett találni a rendező elvet, ami szerint egymás mellé kerülnek a kötetek. Tudod, mit? Rakjuk színek szerint. Végül is mindegy, nem?

Csak a tanulságot mondom: kiderült, hogy zöldből van a legkevesebb. Ami megkönnyítette az ajándékozást: évekigmindenki zöld könyvet vett nekik karácsonyra és szülinapra. Csak azt kellett előbb megfigyelni, hogy a sorozat melyik tagja hiányzik még. Mert a könyvek sorozatokat alkotnak, a kiadók meg ugyanolyan köntöst terveztetnek az egy sorozatba tartozó köteteknek.

Sorozatot pedig százféle módon lehet szerkeszteni. Ha meg egyszer kitaláltuk az alapelvet, sokkal könnyebb a hozzávaló műveket beszerezni és kaptafára szerkeszteni. Ezért szeretik a kiadók. De meglepő módon az olvasók is: ragaszkodnak ahhoz, amit egyszer befogadtak. Még az sem baj, hogy tudják, szinte mindig az első rész a legjobb, utána fogy az ötlet, sémává válnak a valamikor eredetinek látszott megoldások.

De miért mindig külföldön találják ki az új sorozatokat? Miért ne volnának itthon is olyan rendőrök, akik utálják, ha amatőrök ütik az orrukat az ő dolgukba? Azt meg végképp, ha profiknak bizonyulnak. Miért nem jó nekünk, ha éppen Pesten vagy Csopakon gyilkol, aki gyilkos? Miért ne működhetnének Rejtő Jenő bohókás figuráinak leszármazottjai és Hercule Poirot mester hazai utódja Budán, a festői a II. kerületben?! Szerintem egy átveréshez nagyon is jó helyszín például a Margit krt. 56–58. Igaz, azután villámgyorsan mindent el kell onnan tüntetni!

OLVASÁSRA VALÓ

1. KONDOR VILMOS BUDAPEST ROMOKBAN

Agave Könyvek, 272 oldal, 2980 Ft

A Budapest Noir-sorozat negyedik kötete. A szerző ennyit tervezett Gondor Zsigmond nyomozó történeteiből, de amerikai kiadója kérésére ír még egy 1956-ban játszódó folytatást.

2. JUSSI ADLER OLSEN: FÁCÁNGYILKOSOK

Animus, 382 oldal, 3290 Ft

Skandináv krimik sorozat. Ez a dán szerző ugyanolyan jó, mint svéd vagy norvég társai. Pedig ez a bűntény már kilenc éve történt, ráadásul a gyilkos feladja magát. Vagy...

3. CSABAI LÁSZLÓ SZINDBÁD, A DETEKTÍV

Magvető, 384 oldal, 2990 Ft

Szindbád detektív Nyárligeten (hm, a szerző Nyíregyházán született 1969-ben). A két világháború közötti történetekben legalább annyira érdekes a kor- meg a jellemrajz, mint a bűnügyi szál.

I!

SZERZŐ: Szurdi András

CÍM: Az átverés Privát kopó sorozat

KIADÓ: Sorozatkonyvek.hu, 348 oldal

ÁR: 3400 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.