Kevés szóval sokat

Diákszínjátszókat próbáló feladattal gyürkőznek azok a vállalkozó kedvű csapatok, amelyek Örkény István Egyperces novelláit állítják színpadra egy különleges verseny indulóiként. A Színházi Intézet pályázatán 73 iskola árnyalja az általánosítást, miszerint manapság a színház és a színészi pálya elveszítette vonzerejét.

A diákszínjátszás nem csak vagy nem elsősorban a produkcióról szól. Az alkotás közös élménye egyben tanulás is, az alkalmazkodás és az egymásra figyelés mellett lehetőséget teremt arra is, hogy érzékeny kamaszok rájöjjenek, hogyan maradhatnak egyéniségek egy kis közösség tagjaként, miközben a feladatra koncentrálnak. A még meg nem ismert érzelmek és gondolatok törhetnek elő, a nyilvános szerepléssel kapcsolatos feszültségek is oldódnak bennük. A drámapedagógia olyan gyerekeknek is kitörési lehetőséget teremt, akik a hagyományos iskolai tantárgyakból nem kiemelkedők. A közös produkció létrehozatala öröm és siker. Ráadásul sok diák álmodik művészi karrierről, itt a lehetőség, hogy kiderüljön: van-e bennük tehetség.

Az Egypercesek – színpadra! résztvevői Örkény egyperces novelláiból válogathattak szabadon legfeljebb 15 perces színpadi produkciójukhoz, amelyet tetszőleges stílusban adhatnak elő. Az értékelésnél fő szempont, hogy a szerzői életműhöz méltó és humorban gazdag előadások szülessenek. Az előzetes válogatás során továbbjutottak stílszerűen az Örkény Színházban mutathatják be előadásukat: a háromtagú zsűri – Ács Piroska, a színháztörténeti intézet igazgatója, Gálffi László színművész és Radnóti Zsuzsa dramaturg (az író özvegye) – a legjobb három produkciót külön is jutalmazza majd.

 

I!

DÁTUM: 04.15.

KEZDÉS: 15.00

CÍM: Egypercesek – színpadra!– diákgála HELYSZÍN: Örkény Színház (Budapest VII., Madách tér 6.)

JEGYÁR: 500 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.