Érzelmes kortárs

Kortársban erősek vagyunk, ha időnként megfeledkezünk is róla. A magyar szerzők sora nem áll meg Bartóknál, tőlünk nyugatra elismerően bólintanak Kurtág Györgyre és Ligeti Györgyre is.

Mindennek feltétele az a sokszínű hazai kortárs kultúra, amelynek a legkiválóbb műhelyeit képviselő szerzők adják az UMZE kamaraegyüttes következő koncertjének műsorát. A Művészetek Palotája a Szimfonikus felfedezések előadásaival is kiemelt helyet ad az új zenének, Rácz Zoltán együttesének sorozata pedig a kortárs zene világszínvonalú bemutatására törekszik.

Ezúttal lírai, érzelmes oldalukról mutatkoznak be a legelismertebb hazai komponisták. Serei Zsolt kamaraversenyét Goethe egy napfogyatkozást rímekbe öntő verse ihlette („...stets blickend in die Höh”). Durkó Zsolt Turner-illusztrációkja a mindenkori magányos hősöket énekli meg. A darabot a BBC rendelte az 1997-ben elhunyt szerzőtől.

„Nemcsak Durkó életművéből, hanem az új magyar zene legújabb terméséből is kiemelkedik. Elsősorban szabadon áradó, természetes, friss, melodikus stílusa miatt” – írta az 1976-os bemutató kapcsán Kroó György.

Szőllősy András a nagy példaképet, Stravinskyt siratta el művében (Pro somno Igoris Stravinsky quieto). Tihanyi László Atte című kompozíciójában a hangszerek különleges térbeli elrendezésével ér el szokatlan, az árnyjátékot megidéző hanghatásokat.

I!

DÁTUM: 04. 10.

KEZDÉS: 19.30

CÍM: Rácz Zoltán és UMZE

HELYSZÍN: Fesztivál Színház (Budapest IX., Komor Marcell u. 1.)

JEGYÁR: 1500–3000 Ft

Rácz Zoltán vezényli az UMZE Kamarazenekart
Rácz Zoltán vezényli az UMZE Kamarazenekart
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.