Polgáríró a szocializmusban

A leporolni való szerzők közé sorolják ma már Thurzó Gábort, a hatvanas, hetvenes évek egyik elsőrangú íróját, aki nemcsak regényeivel, elbeszéléseivel aratott jelentős sikereket, de színdarabjaival, sőt filmforgatókönyveivel is. Régi belvárosi polgár volt, az épülő szocializmusban származásával, nyugati nyelvekben és kultúrákban való jártasságával, katolicizmusával idegen, de nem korszerűtlen. Márai-féle irodalmi alkat, aki azonban megkötötte a maga kompromisszumait. Műve, munkássága régóta alig-alig beszédtéma.

A Váci utca 55.-ben, néhány épületre az angolkisasszonyok templomától áll a régi ház, ahol száz éve született, és ahol 1979-ben meghalt. A homlokzaton ott az emléktábla. Az író anyai ősei nemzedékeken át pékek, kiknek felmenői még német rablólovagok voltak, mint maga mondja el egyik remek írásában. És itt a házban működött az 1880-as évektől a Matheidesz-, később Rutterschmidt-pékség, ahogy a híres pékcsaládba benősült apa után utóbb nevezték. Valaha, az államosításig, az egész ház az író családjáé volt. Erre már kevesen emlékeznek itt. A másodikon egy idős hölgy még igen. Hogyne, hisz ő Thurzó keresztlánya, mondja. S mutatja a dedikált könyvet, A szentet, idézi az emlékeket, a Katalin-napokat, a karácsonyokat,amikorők isa Rutterschmidt család vendégei voltak, és sorolja a négy Rutterschmidt fiút: Károlyt (aki persze igazi nevén maga az író, csak műveit jegyezte Thurzó Gáborként), Jenőt, Andrást és Miklóst, egyen-ketten közülük elmentek az Óperencián túlra. Emlékszik a szőke, svéd feleségre, akitől talán az írónak van egy fia is Svédországban. Így őrzi a belterjes emlékezés. Jó, hogy találkozni még ilyen idős Váci utcaiakkal. Ők az utolsók, akiknek a fejében van a Thurzó-féle, régi belváros, mely rokon Krúdyéval.

Thurzó Gábor
Thurzó Gábor

Az író egész életét meghatározta ez a világ. És meghatározta a hit, pontosabban a katolicizmus, amelynek iskoláját a piaristáknál járta, Sík Sándor szárnyai alatt. De neki korántsem volt olyan éteri a viszonya a himnuszköltő tanárral, mint mondjuk Radnótinak. Majd következett a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar–német szaka, kiválóan beszélte a német dialektusait, rokonnyelveit is. Irodalmi kezdőként lapszerkesztő volt a harcosan katolikus Életünknél, de részt vett generációs lapvállalkozásokban is. A 40-es évek elején egyik alapítója az Ezüstkornak. Többször nyilatkozta, hogy a nagy irodalomba Schöpflin Aladár vezette be, aki a Franklinnál kiadta Előjáték című regényét. Thurzó már a háború előtt az akkor alakuló, katolikus megújulást hozó Vigilia munkatársa lett, s az induló Pilinszky egyik felfedezője. „Csak katolikus vagyok, katolikus író nem voltam soha. Vagy legalábbis nem akartam lenni” – mondta magáról. Írói alapállását, érdeklődését tekintve azonban mindvégig az maradt. Saját írói csúcsaira az ötvenes évek végére ért fel. Ekkor jelentekmeg olyan fontos regényei, mint a Hamis pénz, amely a háború előtti alkotói korszakával való elszámolás, A sóbálvány, amely a II. világháború moralizáló, thurzói feldolgozása vagy az ’56-ra reflektáló Ámen, ámen című elbeszélés. Az utókor egyértelműen A szentet (1966) és a belőle készült színdarabot, Az ördög ügyvédjét tartja főművének.

A téma, Kaszap István szentté avatási ügye alkalmas volt arra, hogy Thurzó igazi feszültséget teremtve állítsa szembe egymással a vakhit és a vívódó hit képviselőit, amit számtalan formában írt már meg korábban is. Thurzó ezzel emelkedett a legnagyobb kortárs írók közé, s talán ezzel az egy művével lesz úrrá a feledésen. Ma is érdekes, eleven olvasmány. Bár ma már kevesen olvassák, alig beszélnek róla. Színdarabváltozatát se nagyon játszszák, mint ahogy egykor zajos sikerű színműveit, a Szégyent, a Zárórát és a Hátsó ajtót sem. Talán a Belváros és vidéke című emlékezéskötete kerül mostanság még a kezekbe, melyben letisztult elbeszélésekben idézi meg családját s a már akkor elveszett, régi Pest világát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.