Egyhangú döntés

A KÖZTI tervezheti a Várbazár felújítását, derült ki a két és fél hónapja kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetésén a minap.

A tervezőcég a Bánáti és Hartvig Építészirodát és az úgynevezett Várkert Konzorciumot, a Mányi Építész Stúdió vezetésével összeállt építészirodák (MCXVI Építészműterem, Unitef ’83 Zrt.) csapatát megelőzve nyert. Mindhárom pályázó dolgozott már korábban is az épületegyüttes felújításának tervein.

De hogyan fog kinézni a 8,5 milliárd forintból 2014 tavaszára újjászülető Várbazár? Az építészeti látványról és tartalomról nehéz beszélni, ugyanis április elejéig, a fellebbezési idő lejártáig a győztes terv nem nyilvános. A KÖZTI koncepciója ugyan tavaly az Építészfórum című internetes oldalon már megjelent, azonban tudható, hogy több ponton eltér a tavalyitól a pályázatra most beadott építészeti elképzelés. A mostani terv visszafogottabb. Hogy néhány példát említsünk: a tavaly megismert tervekben szerepelt még a bazár déli udvarán (a volt ifipark helyén) az úgynevezett Pavilon kávézó, amelynek belső tere a várlejtő felszíne alá nyúlt volna be, s csak a pergolaszerű homlokzata jelent volna meg a felszínen. Ez nem épül meg. Ahogy, információink szerint, nem lesz a Gloriett (az épületegyüttes középső eleme) vonalában a hegyoldalba visszaépítendő műbarlangból (grottából) nyíló „barlang” kávézó sem. Bár grotta igen.

A tervnek kötelező elemként része a volt ifipark udvara alatt egy kb. 1200 négyzetméteres, nagy belmagasságú rendezvényterem, és egy kb. 100 férőhelyes mélygarázs. A Dunára néző egykori szobrászműtermekben éttermek és elegáns üzletek lesznek, és mutatóba marad műterem funkció is. Az épületegyüttest északról lezáró testőrpalotában, illetve a két déli bérházban várhatóan vendéglátóhelyek és kiállítások kapnak helyet. Például az Esterházy-gyűjtemény világra szóló keleti szőnyegei, s talán rocktörténeti tárlat is. Régóta ismert (és korábban már építési engedélyt is kapott) tervelem a Vízhordó-lépcső melletti mozgójárda kiépítése, amely a Duna-part és a várpalota közti közvetlen, kényelmes gyalogos átjárhatóságot biztosítja (lift beiktatásával). Nemcsak az Ybl-féle bazárépületek születnek újjá, de korabeli hangulatban rekonstruálják a hozzá tartozó déli Várkertet is, visszaépül például a Hauszmann-féle, impozáns kertkapu a Tabán felől.

A zsűriben helyet foglalók túlnyomó többsége (13-ból 12 tag) a KÖZTI ajánlatát rangsorolta az első helyre, elsősorban jól működő funkcionális rendszere, a műemlékek és a mai kor értékeinek összhangja, a zöld felületek kiérlelt és elegáns kialakítási rendszere miatt. Érdekes azonban, hogy a zsűri az „építészettörténeti értékek megőrzésére legnagyobb hangsúlyt helyező pályaműnek” nem a KÖZTI-ét, hanem a Bánáti és Hartvig irodáét találta, amely jól oldotta meg a mélygarázs megközelíthetőségét is. A felszín alatti rendezvényterem általuk javasolt megközelítése viszont a bírálók szerint az elhelyezkedése miatt bonyolult. A kertészeti kialakítás modern, de jellegében a történeti épületegyütteshez és a klasszikus elvekhez illeszkedő.

Szépen kidolgozott pályaműnek értékelték a Várkert Konzorcium tervét is, de kissé túldimenzionáltnak. Elsősorban az új rendezvényterem méretét tartotta a zsűri túlzónak, bár „részletmegoldásai invenciózusak, fiatalosak, alaprajzi struktúrája is elegáns”. Kertmegoldásai is azok, de a bírák szerint ide túl modernek, nem közelítenek eléggé a történeti alapokhoz.

Az ajánlatokban nem a terv szakmai színvonala, hanem az árajánlat esett legnagyobb súllyal a latba. A kedvező ár 55, a szakmaiság 35, az engedélyezési terv elkészítési időtartama tízszázalékos arányban számított. A nyertes KÖZTI 298,4 millió forintért (másképpen számolva egymillió euróért) 45 napos határidővel vállalta a teljesítést. (Mindezért a kiírás szerint elkészítik a kiviteli terveket, végzik a tervezési művezetést, majd elkészítik a megvalósítási dokumentációt is a használatba vételhez). Szinte forintra ennyit kért a Várkert Konzorcium is, de 60 napos határidővel. A Bánáti és Hartvig ajánlatában 239,8 millió forint és 45 napos határidő szerepelt.

A döntés ellen három munkanapig lehet fellebbezni, s annak elbírálási határidejéig, április elejéig a pályázati tervek nem nyilvánosak. Egyelőre a tizenhárom tagú zsűri névsora is titkos (elnöke Nagy Ervin országos főépítész volt). Információink szerint a két vesztes iroda iratbetekintést kért. A pályázati kiírás vélt szabálytalanságai ellen februárban a CET Budapest Kft. jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.

A múlt újjáépítése

A várbazári pályázattal közel egy időben írták ki a budai Várnegyed 25 évre szóló fejlesztésére irányuló stratégiai tervpályázatot is, melyet a március 14-én kihirdetett döntés szerint szintén a KÖZTI koncepciója nyert meg a Zoboki–Demeter és Társai Építésziroda tervével szemben. A nyertes pályázat egyelőre szintén nem nyilvános, de a korábbi koncepcióismertetés alapján elmondható, hogy áthatja a múlt modernizált újjáépítése, főleg ami a budavári palotát illeti. Ehhez illeszkedik a KÖZTI Várbazár-terve is.

Visszafogottabb terv szerint újítják fel
Visszafogottabb terv szerint újítják fel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.