Minden, ami egy szobába belefér

Már nem csak a zenetörténet és a kollektív emlékezet őrzi a tavaly elhunyt Petrovics Emil szellemét: a Rákoshegyi Bartók Zeneház kerti lakában nemrég emlékszobát rendeztek be személyes tárgyaival, könyveivel, bútoraival, bemutatva,milyen volt a miliő, amelyben a kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző élt és dolgozott. A darabokat a komponista lánya, Petrovics Eszter válogatta össze és állította ki a család adományaiból felújított épületben.

A Petrovics-relikviákra kíváncsi látogató fi gyelmét elsőként egy üveggel fedett íróasztal kelti fel, a lap alatt a mesterről, műveiről, bemutatóiról szóló újságkivágások láthatók, felette metronómja, minden jel szerint sokat látott Longines órája és hangvillája. Balra, a falon nagy példaképek fotói díszlenek,másokmellett Puccinié, akit 1906-ban, budapesti látogatása alkalmával kapott le a fotográfus, alant az ötvenéves Kodályé és persze Bartóké. A szemközti falat egy szép népi szecessziósforma szekrényzet uralja, amelynek zárványaiban részint a Petrovics-felmenők, részben a legszűkebb család fényképei nyertek elhelyezést; ha valaki esetleg nem tudná, a komponista második felesége az ugyancsak jeles művész, Galambos Erzsi színész volt – meghitt pillanatok elevenednek meg a felvételeken.

Figyelemre méltó az a zeneszerző-életrajzi sorozat is, amelyet egy eredetileg bortartónak készült, kézzel faragott tárlóban állítottak ki, ezt Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmestertől és Kovács Zoltán zeneszerzőtől – korábbi tanítványaitól és későbbi barátaitól – kapta ajándékba Petrovics Emil. Hasonlóan érdekes, ami a szekrény tetején van, tudniillik a Fábri Zoltán rendezte A Pál utcai fiúk c. filmhez (1969) írt zene eredeti partitúrája, amelyen részben A Pál utcai fiúk felirat van áthúzva, részben meg az, hogy rendezte Fábri Zoltán – még Petrovics Eszter előtt is rejtély, hogy miért.

A kétszeres Kossuth-díjas spártai egyszerűségű, mondhatni, lakótelepi méretezésű ágya felett egy olajportré díszlik, egy másik barát,Konok Tamás (ugyancsak Kossuth-díjas) festőművész munkája, afölött pedig két remek Márk Tivadar-jelmezterv között az egyik Petrovics-opera, a Bűn és bűnhődés eredeti, operaházi plakátja. Oldalt fotók elevenítik fel egy nagy életmű mozzanatait: Petrovics Emil dirigál, instruál és – ahogy talán a legtöbben látták – a Ki mit tud? zsűrijében ül Major Tamás és Szinetár Miklós társaságában.

A szűkös térben egy vitrin is elfért, amelyben iskolai bizonyítványok és más privát dokumentumok láthatók, valamint nem kevés kitüntetés, egyebek mellett természetesen a két Kossuth-díj, amelyek közül a régebbi (1966) még egy zakózsebben is bőven elfért, az újabb (2006) hazacipelésére viszont, ahogy elnéztük, már rá kellett készülni. Az emlékszobában Petrovics könyvtárának egy része is megtekinthető. A csaknem háromezer kötetes kollekció legbecsesebb darabjai között egy sor dedikált Juhász Ferenc-művet fedezhet fel a látogató – a költő szintén jó barát volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.