Hazai változat

Az HBO (teljes nevén: Home Box O ce) az amerikai Time Warner cég leányvállalata 1972-ben kezdte meg műsorszórását az Amerikai Egyesült Államokban, prémium mozicsatornákat működtet HBO és Cinemax néven.

Mindkét csatorna 24 órás, fizetősműsorkínálattal szolgál, melyet kiegészítenek még a multiplexcsatornák és HD (nagy fel bontá sú) tükörcsatornák. Az USA-ban több mint 38millió előfizetője van, és világszerte csaknem 150 országban érhető el.

A reklámmentes, napi 24 órábanműsort adó, előfizetéses mozicsatorna Magyarországon 1991-ben kezdte meg a sugárzást. Kezdetben narrátoros hangalámondással, szinkron nélkül kerültek adásba a műsorok, hétköznapokon napi kilenc, hétvégén 18 óra volt a műsoridő. Menetrend szerinti vonatok vitték a kazettákat, s minden városban egyszerre nyomták meg a Lejátszás gombot.

1997. október 1-jétől az adás napi 24 órára bővült, majd a következő év április 1-jén bevezették a sztereó és a Dolby Surround hangsugárzást. 2008-ban bevezették a nagy felbontású HBO HD csatornát, 2011-ben az interneten is megjelentek. Az online filmtár, az HBO GO interneten keresztül elérhetővé teszi az HBO kiemelt film- és sorozat kínálatát.

2010-től kezdve több sorozat már az amerikai premier másnapján elérhetővé vált Magyarországon. Áprilisban, az amerikai bemutató után rögtön érkezik a Trónok harca 2. évadja.

2011 végén mutatták be a magyar HBO első folytatásos sorozatát, a Társas játékot. Jelenleg is forgatják az adaptált, izraeli szériából készülő Terápiát.

2009 óta a magyar dokumentumfilmek is szerepet kapnak a csatorna életében: több saját gyártású film szerepel sikeresen fesztiválokon.

Infó

03. 29.

KEZDÉS: 22.45

CÍM: Varázslatos gladiátorok

RENDEZŐ: Kabarcz Zsó –Boros Panna

04. 03.

KEZDÉS: 7.55

CÍM: Láthatatlan húrok

A tehetséges Pusker nővérek

RENDEZŐ: Sós Ágnes

04. 08.

KEZDÉS: 22.45

CÍM: Két világ közt

RENDEZŐ: Nagy Viktor Oszkár

CSATORNA: HBO

Pusker Júlia (elöl), Pusker Ágnes
Pusker Júlia (elöl), Pusker Ágnes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.