Fehéren-feketén zöld

A gyerekek szeretnek a természetben tenni-venni, szívesen részt vesznek a környezet védelmében. Megtanulják hamar, hogy nem minden szemét szemét.

A fa tövében régi, rozsdás kanna terpeszkedett, az út mentén mindenfelé eldobált üres üvegek, zacskók, dobozok és régi, hasznavehetetlen tárgyak hevertek gazdátlanul – olvasható a Mimó és Csipek az erdőben című könyvben. E mesebeli környezet egyáltalán nem mesés, hanem valóságos immár. A szemét korában élünk, és abban a kettősségben, hogy hiába tanítjuk a gyereknek, hogy ne szemeteljen, amint kilép az utcára, nem érti, hogy az a kedves nénimiért nem hajol le a kutyája ürülékét összegyűjteni,miért hevernek csikkek a kukák mellett, miért fúj a tavaszi szél reklámszatyrot az arcunkba. És hogy miért csak a CD-lemez hátulján lát szivárványt, ha ügyesen forgatja azt a fényben.

A modern mesék zöldülnek. A mai gyerekek már tudják, hogy mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés, és többek közt D. Tóth Kriszta megunhatatlan Lola meséinek köszönhetően azt is, hogy az ásványvizes palackokból póló lesz Kínában. Az Európalánta Egyesület Mimó és Csipek mesefiguráival megszemélyesített óvodai nevelési programja saját mesekönyvekkel, és bábelőadásokkal ugyanúgy a – már egészen ismerősen hangzó – fenntarthatóság és újrahasznosítás fontosságát igyekszik hangsúlyozni, mint például a Cellux csoport remek kreatív családi foglalkozásai.

Nemminden szemét, ami annak látszik. Még a végén kiderül, remek hangszert lehet varázsolni néhány babszemből és egy üres műanyag palackból, vagy virágtartót a kiszuperált kancsóból. És a közeli park vagy erdő kitakarítása is lehet szórakoztató közös program. Nyugalom, a gyerekek csak később romlanak el, amíg kicsik, minden jóra fogékonyak.

SZERZŐK:

Kisfaludi Boróka és Szűcs Anikó

CÍM: Mimó és Csipek az erdőben Mimó és Csipek a városban

KIADÓ: Európalánta Közhasznú Egyesület, 38 oldal

GYEREKNEK VALÓ

1. A KÉTBALKEZES VARÁZSLÓ

Békés Pál darabjának szereplői: Fitzhuber Dongó, a kétbalkezes varázsló

(Kiss Zoltán), Éliás Tó biás (Decsi Edit), Első Badar, király (Pál Attila), Lanolin, a lánya (Trokán Nóra). A kecskeméti Katona József Színházban március 28-án délután 3-kor.

Jegyár: 1000–1200 Ft

2. HÁRY JÁNOS

Kodály daljátéka a nagyabonyi huszárlegény, Háry János világraszóló kalandjairól a Kolibri Gyermek- és I úsági Színházban (Budapest VI., Jókai tér 10.) március 29-én délelőtt 11-kor.

Jegyár: 1500 Ft

3. JELES NAPOK A KATICA TANYÁN: KATICANAPOK

Dióhéj katica, katicaszélforgó, katicás színező, cserépkatica, arcfestés. Kenyérdagasztás és -sütés hagyományos kemencében, állatgondozás és -simogatás a Somogy megyei Patcán a Katica-tanyán március 31-én és április 1-jén.

Jegyár: 600–990 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.