Bronzlovaska

Irigylem őket nagyon! A londoniakat.

Van náluk az a tér, a trafalgari csata emlékére keresztelték el, közepén 46 méter magas oszlop tetejére 1843-ban emelték a Napóleon-verő Nelson admirális 5,5 méteres szobrát. Az oszlopot körülvevő-díszítő oroszlánok és szökőkutak mellett négy talapzatot is állítottak akkoriban. Háromra közadakozásból a brit birodalom nagyjai kerültek:

IV. György király meg két Indiában jeleskedő hadvezér, Sir Charles James Napier és Sir Henry Havelock. A negyedik alapzatra IV. Vilmos emlékműve került volna, de az ő nevére már nem gyűlt össze elég pénz.

Ez a láb 157 évig üresen állt, 1998 óta időről időre más szobrot helyeznek rá. A legutóbbi pályázatot egy dán–norvég művészpáros, Michael Elmgreen és Ingar Dragset nyerte a hivatalosan Powerless Structures Fig. 101 című művel. (Erőtlen struktúrák op. 101. De a cím szójáték, a fosztóképző nélküli változat, „power structure” jelentése: „hatalmi rendszer”.) A 4,11 méter magas és 4,32 méter hosszú bronz hintalovas fiúcska 3,1 tonnát nyom. Készítői szerint a „felnövés heroizmusát” fejezi ki, és másfél évig látják majd a térre látogató tízmilliók.

Boris Johnson konzervatív párti főpolgármester avatóbeszédében, a londoni olimpiára utalva mondta, „ez a fénylő talizmán” tökéletesen illik a város fantasztikus évéhez.

Szóval irigylem London lakóit,mert Pesten másként sülnek el a dolgok. A Trafalgar párja nálunk a Hősök tere. S mi lett a Szépművészeti lépcsőjére tervezett építménnyel? Hogy van az Időkerék? Meddig marad a helyén az ’56-os emlékmű, amelyet a World Architecture Community a világ húsz legjobb alkotása közé választott 2009-ben?

Gondoljunk arra, mi történne, ha a hősök oszlopcsarnokából felújításra elvinnék Hunyadi Jánost, és helyére ideiglenesen Kukorica Jancsi  szobra kerülne! Ahogy éppen megmenti a francia király lányát, és János vitéz lesz belőle. Hunyják be a szemüket, úgy képzeljék maguk elé.

Megvan?

Nekem tetszene.

Infó

FELÁLLÍTVA: 2011. 02. 23.

BONTÁS: 2013. 04. 01.

HELYSZÍN: Trafalgar tér, London

FOTÓ: LÁNG SAMU
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.