Csak ennyit mondunk: Éden Hotel

Ez egy családi játék. Ezzel a közléssel kínálta meg Éden Krisztián (19, autószerelő) Éden Kírát (20, marketingasszisztens) a Viasat3-on futó Éden Hotel című reality adásainak egyikében. A megállapítás legalább annyira meghökkentő volt, mint az a pillanat, amikor Némethné fejlesztési miniszter először egyeztetett alanyt és állítmányt a parlamentben.

A játék lényege ugyanis, hogy jellemzően kockahasas srácok és súlyfelesleg nélküli lányok párt választanak maguknak a kínálatból, s addig faragják egymást, míg a fináléra egyetlen duó marad csak talpon. Közben úgynevezett kísértők érkeznek a varázslatos környezetbe telepített hotelbe, s igyekeznek elcsábítani valakit: szétválasztani a kettősöket azért, hogy versenyben maradhassanak. A döntőbe jutott páros tagjai küzdenek a pénzért: ha teljesen megbíznak egymásban, akkor szép summával távozhatnak, ha egyikük meginog vagy szándékosan ejti partnerét, akkor a győztes sok millióval, a vesztes lógó orral megy haza.

Kockahasas fiúk és súlyfelesleg nélküli lányok
Éden Hotel 2

A műsor kvinteszszenciája tehát az érzelmek tudatos befolyásolása, a taktikázás. Legalábbis azoknál, akik nem az Alice Csodaországban díszletei közül másztak ki a játék idejére. Ezt a darabot sikerült Éden Krisztiánnak családiként meghatároznia. Már ezzel az intellektuális teljesítménnyel is helyet követelne magának az Összeesküvők Kati nénivel és Nagy Ő Anikóval kidekorált valóságshow-pantheonban, ám mind gyakoribb hányásjelenetei egyenesen megkérdőjelezhetetlenné teszik helyét az elitben. Az már csak hab a tortán, hogy mindennek tetejébe alkalmi párja, a műanyag kiegészítőktől nem feltétlenül mentes Éden Niki (28, vállalkozó) rögzíti: imponál neki Éden Krisztián viselkedése.

Most akkor nyilván idekívánkozna a megszokott konklúzió, hogy tudniillik ez a show is hozzávetőleg annyit használ a nézőknek, mint a teherautónyi cián a Tisza élővilágának, ám ezúttal kihelyeznénk a stoptáblát e következtetés elé. Ennek oka, hogy ez a műsor egyetlen pillanatig sem akar másnak látszani, mint ami: kilenc óra utáni, esztétikus figurák erotikus játszadozásaitól sem mentes manipulatív játszmának. Nem szédít szorzótábla-ismétléssel, nem játszsza le a társadalmi felelősségvállalásról szóló aranylemezt. Csak szórakoztatni igyekszik. Ráadásul a Viasat3 – az RTL Klubbal és a TV2-vel ellentétben – nem ígért mindenfélét a magyar társadalomnak, amikor megkezdte működését.

Ennek ellenére a műsorkészítők pillanat alatt rendet tettek a fejekben, amikor Éden Peti (19, tanuló) „szlovák kurvázta” a felvidéki Éden Noémit (22, főiskolai hallgató), s távoztában még le is szögezte: idősebb, mint Szlovákia. Példás önmegtartóztatásról tanúskodik, hogy az éjszaka további részét nem töltötte a „szlovákok, nincsen hazátok, szlovákok, nincsen hazátok” míves sorokkal hódító sláger dúdolásával. Mindenesetre a játékoskollégák példás egységben osztották ki a srácot, mert nőkkel így nem beszélünk, az illetékesek pedig másnap ki is dobták a vetélkedőből. Ehhez képest a Való Világot az a figura nyerte, aki a nők alázásának szentelte ideje egy részét, s e tevékenységén jól mulatott mind producer, mind részvevő. Pedig annyi felelőssége a tömegmédiában is van mindenkinek: jelezze, hol a határ.

Az Édenben például lehet ágyba hányni, mert az magánügy, de nem lehet másokat szlovák kurvázni. A műsor ettől még boldogan ad le minden fülbe nyalást, meg izgatottan várja a szexualitásra emlékeztető attrakciókat. Ez a magyar piacon természetes, hiszen lassan egy kiló karfiolt sem lehet értékesíteni, ha az árus dekoltázsa nem elég merész. Nincs mit tenni: erre bukunk. Az Édenben tudják ezt, miként azt is: ettől még maradhatunk normatisztelő emberek. És ma ez is valami. Aki nem hiszi, nézzen meg egy parlamenti közvetítést.

Az ettől az Édentől sokkal keletebbre van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.