Ámulatba ejt

Egy színésznő rátalál egy másikra: mi lehet izgalmasabb?A XIX. század híres párizsi színházi hősnője, Sarah Bernhardt Vári Éva megformálásában most Pesten tündököl.

Amikor Deák Ferenc Pest-Budán a kiegyezéssel volt elfoglalva, és már létezett Pesten Nemzeti Színház, de még csak álmodtak az Operaházról, a nyüzsgő Párizsban világkiállítást rendeztek, és elindult egy színészi karrier. Sarah Bernhardt a világ legnagyobb színésznője lett, tehetsége és intelligenciája óriási munkabírással és szervezőkészséggel párosult, felismerte azt is, hogy produkcióit érdemes hirdetni. Társulatával bejárta a világot, eljutott Amerikába, Brazíliába, és a gazdaságilag, kulturálisan fellendülő Budapestre is.

Sarah Bernhardt eljátszhatta Hamletet is: nem Gertrudot, nem Opheliát, hanem magát a dán királyfit. Ezzel jól fel is bőszítette G. B. Shaw-t, aki kikérte magának, hogy nő férfit játszszék. Játékát erős színpadi pátosz, a részletek mesterien realisztikus ábrázolása, az érzésekre való hatás kiaknázása jellemezte. Ne feledjük: abban az időben az emberek sokkal kevesebbet tudtak a világról, amelyre ezért könnyebben rá is csodálkoztak.

A színésznő, aki a francia–porosz háborúban csatatéri betegápolónőként dolgozott, színműíróként is próbálkozott, és kísérletezett a némafilmmel is. A legendák szerint legbensőségesebb viszonyát házi tigrisével ápolta, koporsóban aludt, szerelmi étvágya pedig minden képzeletet felülmúlt. Lábai előtt hevert az egész világ, nevével találkozhatunk Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésében, barátság fűzte korának íróihoz és költői hez,Wildehoz, Sardouhoz és Rostand-hoz. A francia szecesszió legnagyobb művészeinek egyike volt, színdarabjainak plakátjait 1895-től a cseh Alfons Muchával, a szecesszió kiemelkedő alkotójával rajzoltatta.

Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt vonzzák az extravagáns művésznők. Játszotta már Edith Piafot és Florence Foster Jenkinst,most Sarah Bernhardt szerepe találta meg.

Infó

03. 24.

KEZDÉS: 20.00

CÍM: Az isteni Sarah

HELYSZÍN: Belvárosi Színház (Budapest VII., Dohány u. 1/A)

JEGYÁR: 2500–4200 Ft

Gál László és Vári Éva
Gál László és Vári Éva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.