Akit Einstein elnevezett

Mi teszi a tehetséget? Miből lesz a tehetség? Kiből lesz matematikus? Kiből lesz nagy matematikus?

Válasszuk ki például Neumann Jánost, akit a világ a legjobban ismer, mert két korszakalkotó tudományos felfedezés is a nevéhez fűződik: a számítógép és a matematikai játékelmélet.

Czeizel Endre úgynevezett 2 × 4 faktoros talentummodellt vázol föl róla: 

I. 1. AZ ÁLTALÁNOS ÉRTELMESSÉG: „Einstein külön nevet kreált Neumann számára: Denktier, mivel szerinte ő a többi embertől eltérően nem Säugetier, aki a táplálkozásból tartja fennmagát, hanem a gondolkodásból.”

2.SPECIÁLIS SZELLEMI ADOTTSÁGOK/KÉPESSÉGEK: „A fejszámolási készség és amatematikai tudás két független jelenség, mégis Neumann János agyában ezek egybeestek.”

3. A KREATIVITÁS: „Nem a Newton-, Bolyai-, Einstein-féle kreatívgéniuszokvonulatba tartozik, hanem inkább a zűrzavaros világban rendet teremtők közé.”

4. A MOTIVÁCIÓ: „Nagyon fontos volt számára is az emocionális attitűd, vagyis hogy szerette a munkáját, amit küldetésének tekintett.”

II. 1. A CSALÁD: „Az értelmiségi családok zsidó gyermekei e beszélgetésekben, nem egyszer a vitákban is részt vehettek.”

2. AZ ISKOLA: „A »fasori« gimnáziumot ma – világhírű diákjainak köszönhetően – mindenütt ismerik.”

3. A KORTÁRSAK: „Az osztály csínyjeiben részt vett, de csak annyira, hogy elkerülje a népszerűtlenséget.”

4.A TÁRSADALOM: „Magyar születésű, magyar, német, svájci (tehát európai) iskolázottságú, amerikai tudósnak tekinthetjük.”

Infó

 

SZERZŐ: Czeizel Endre

CÍM: Matematikusok, gének, rejtélyek

KIADÓ: Galenus, 480 oldal

ÁR: 4990 Ft

OLVASÁSRA VALÓ

 

1. KALMÁR GYÖRGY - A NŐI TEST IGAZSÁGA

Kalligram, 272 oldal, 2400 Ft

A női test és az igazság guratív kapcsolata Chaucertől Derridáig. Ha Isten szakállas öregúr, hogyan viszonyul a női nemiséghez?

2. MELINDA NADJ ABONJI - GALAMBOK RÖPPENNEK FÖL

Magvető, 280 oldal, 2990 Ft

Arabnak tűnik a szerző neve? Tévedés: Svájcban felnőtt magyar ő, aki gyerekként tér vissza a vajdasági faluba a nagymamához. Minden mondat szép és jó, köszönhetően a németből fordító Blaschtik Évának is.

3. ROBERT MERLE - A SZIGET

Európa, 616 oldal, 3500 Ft

A Bounty-lázadást sokan feldolgozták, de a lényeget Merle fogja meg a legjobban: hogyan alakul ki az új társadalom a lázadók szigetén, ahol nem jut a Tahitiról hozott nőkből minden fér nak? És micsoda nőalakokat rajzol a francia mester!

Neumann János
Neumann János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.