Török-kert, Szép bástya

Mi köti össze az egri Herczeg Flóra énekesnőt, Gál Tibor borászt és Krüzsely Gábor képzőművészt? Nos, immár mindhárman szabadon, jegyvásárlás nélkül járhatnak az egri várba, miután ünnepélyes keretek között megváltották az Eger Vára Barátainak Köre éves tagsági kártyáját, amely sétára, interaktív kiállítások, esti tárlatvezetések ingyenes látogatására jogosítja fel őket.

Mindezzel az egri vár látogatottságát szeretnék növelni, nemcsak a turisták, hanem az egriek körében is. Az „Egri vár az egrieké!” elnevezésű programsorozatra építve keddenként például hosszított nyitva tartással várják a helyieket: öt óra után speciális tárlatvezetéseket, programokat tartanak.

– Amikor ismeretlenek megtudják, hogy ebben a városban születtem, először viccesen „egri lánykának” neveznek, aztán nagyon hamar szóba kerül a vár. Én pedig ilyenkor belegondolok: olykor átsétálok a vár udvarán, de vajon hány éve néztem meg alaposabban, mikor is voltam kiállításon? – mondja Herczeg Flóra. Habis László polgármester azt emeli ki: a várostrom idei, 460. évfordulója jó alkalom ahhoz, hogy a létesítményt szorosabban bevonják a barokk város programhelyszínei közé. Így például itt lesznek a Kaláka Fesztivál központi eseményei június 29. és július 1. között.

A várat a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ működteti, amelynek vezetője, Benedek István arról beszél: az egri vár korszerűsítésével még 2009-ben kezdett el foglalkozni az akkori megyei önkormányzati hivatal, míg végül többfordulós pályázati eljárás után, tavaly karácsony előtt megszületett az ezt támogató határozat. Most a támogatási szerződés előkészítése zajlik, április után pedig kiírják a közbeszerzési pályázatot. A teljes beruházás a tervek szerint két év alatt, 2014 tavaszára készülne el, s azt remélik, hogy ezt követően a vár jelenlegi, évi 341 ezer fős látogatói száma egy évtizeden belül 421 ezerre nő. Először a Török-kert, a kovácsműhely, a szabadtéri színpad és a várfalsétány újul meg, s ezek a munkák akár már az idei nyár elején megkezdődhetnek. A Képtár épületének földszintjén éttermet és kávézót alakítanak ki , ezt külső vállalkozó működtetheti majd. A nagyobb lélegzetű feladatokba – a provizori pincerendszer, illetve a Szép bástya rekonstrukciójába – csak a szezon végeztével, szeptember végén, október elején, a szükséges régészeti feltárásokat követően vágnának bele.

Nem épül meg az Agora

Nemrégiben úgy döntött az egri közgyűlés, hogy közös megegyezéssel felbontják az Agria Agora projektre megkötött szerződést, mivel a város nem képes a művészeti központ létrehozásához szükséges önerőt előteremteni. Habis László polgármester közölte: elképzelhetőnek tartja, hogy később, pályázatokkal esetleg lehetőség nyílik hasonló kulturális intézmény megteremtésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.