Hiányos pannó

Kiskőrösön állították föl március 15-ére az Erdélyi körkép reprodukcióját. A 47,5-szer 3 méteres másolat október 15-ig ingyenesen látogatható Petőfi szülőhelyén.

Az Erdélyi körkép a Bem József által vezetett erdélyi hadjárat befejező ütközetét, a nagyszebeni csatát ábrázolja. A millenniumi rendezvénysorozat keretében született ez a panorámakép is, hasonlóan az Ópusztaszeren látható Feszty-körképhez. 1898-ban, a szabadságharc 50. évfordulóján láthatták először a nézők Budapesten, a városligeti pavilonban.

Az eredeti panorámakép 15 méter magas volt, a kerülete pedig 120 méter. Jan Styka lengyel festőművész vezette azt a képzőművészcsoportot, amely a vásznat festette –három magyar művész is részt vett benne. A körképet Lembergben készítették 1897-ben, a munka öt hónapot vett igénybe.

A csatát meglehetősen pontosan festették meg – a helyszín is, az ábrázolt esemény is megfelel a történelmi hűségnek. A hatás érdekében azonban tettek apró kivételeket. Ráfestették a képre például Petőfi Sándort, aki egy fehér ménen, egyedül lovagol a segítségül érkező székely zászlóalj felé. A lengyel főfestő a képen szereplő lengyel gyalogosokra olyan egyenruhát festett, amely mintegy 20 évvel a magyar szabadságharc után volt használatban. Amúgy látható a körképen Bem apó, Czetz János ezredes és báró Kemény Farkas, amint a csatát szemlélik. Kedvtelve figyelik, amint az orosz gyalogosok hátrálnak a kaszákkal és baltákkal felfegyverzett székelyek elől a befagyott patak hídján.

A kép népszerű volt a korabeli kritikusok és látogatók előtt – a hátterében lévő vállalkozók azonban összevesztek a bevételen. A panorámakép így is tíz évig maradt Magyarországon. Később Varsóban még kiállították, de aztán amikor csökkent az érdeklődés, és több bevételt már nem lehetett kipréselni belőle, földarabolták, és a részeit szanaszét hordták. Az eredeti festmény 32 darabját sikerült újramegtalálni. Kiskőrös testvérvárosa Tarnow: az ottani körzeti múzeumban őriznek a 32-ből 14 részt, és kutatják is a festmény sorsát. A legfontosabb részlet – a Bem Józsefet és törzskarát ábrázoló jelenet – máig nem került elő. Utoljára 1928-ban látták, egy poznani polgárnál.

A Kiskőrösön látható reprodukciót is Tarnow városában készítették. Hirsch Imre önkormányzati képviselő, aki a körkép magyarországi kiállítását szervezi, elmondta: korábban Várpalotán, a Thuryvár előtt, illetve a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön már fel volt állítva a panorámakép. Most Petőfi szülővárosában várja a látogatókat – különösen figyelmükbe ajánlják az iskolásoknak a magyar történelem egy kiemelkedő epizódjának szemléltetésére.

Az eredeti festménynek harminckét darabját sikerült újra megtalálni
Az eredeti festménynek harminckét darabját sikerült újra megtalálni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.