Már győzött is az e-book?

Riasztó képet mutatnak frissen közzétett szigetországi statisztikák a nyomtatott könyvek eladásáról az év első két hónapjában.

A könyvesboltok országos adatait összesítő Nielsen BookScan piackutató cég szerint 2012 első nyolc hetében a britek 7,6 millió regényt vásároltak, ami közel 2,5 millióval kevesebb az egy évvel ezelőtti számnál. Mint erről számos napilap, köztük a Daily Mail is beszámolt, ha az összehasonlításba a gyermekkönyveket, illetve a nonfictiont, azaz az ismeretterjesztő és szakirodalmat is bevonják, a visszaesés még drámaibb: 4,7 millió példány. Az összesen 25 milliós könyveladás azt jelenti, hogy a könyvesboltok ezúttal 28 millió fonttal kevesebb bevételre tettek szert. Az elkerülhetetlen következtetés igen kedvezőtlen a könyvszaküzletek jövőjére nézve.

A sivár kilátások beavatkozásra kényszerítették a Booksellers Associationt (BA), a Könyvterjesztők Szövetségét, amely 3500 független nagy-britanniai könyvesboltot képvisel. A szervezet levélben fordult négyszáz önkormányzathoz, melyben felhívta figyelmüket a könyvesboltok szomorú helyzetére, és cselekvésre szólította fel őket. A BA szerint sokat lehetne tenni a helyi vásárlóutcák felvirágoztatásáért, amiből természetesen más üzletek is profitálnának. Könnyíthetnének a helyi tanácsok a parkolási mizérián, de az is segítene, ha mérsékelnék a lassan minden főutcát ellepő jótékonysági boltok számát. A charity shopok adókedvezményeik révén tisztességtelen előnyt élveznek a könyvesboltokkal szemben, másrészt megszaporodásuk csökkenti a vásárlóutcák sokszínűségét, vonzerejét is.

A helyi és helyközi utazással sok időt eltöltő britek olvasási szenvedélye nem szűnt meg, csak átalakult. A könyvesboltok kínlódása az elektronikai szakboltok és világhálós szakboltok nyereségében is megmutatkozik. Mindenekelőtt az Amazon internetes áruház Kindle-je, de más elektronikus könyvolvasók népszerűsége is nőttön-nő. 2011 karácsonyán közel 1,4 millió e-reader kelt el a szigetországban, kétszer annyi, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően az e-könyvek iránti érdeklődés is gyorsan emelkedett – a Publishers Association, a Könyvkiadók Szövetségének legfrissebb adatai szerint múlt év januárja és júniusa között 623 százalékkal.

Jókor kapott támogatást a nyomtatottkönyv-kiadás az egyik legsikeresebb brit regényírónőtől, Joanne Trollope-tól, akinek az Orange Prize irodalmi díj zsűrielnökeként nem mellesleg 143 benevezett regényt kellett legutóbb elolvasnia. Trollope több szempontból is előnyben részesíti a fizikai valóságukban megjelenő könyveket az elektronikus változattal szemben. Mint mondja, e-regényekkel nem lehet ugyanúgy berendezni egy nappalit, könyvtár- vagy dolgozószobát, mint szépen bekötött könyvekkel. A The Daily Telegraph napilapban megjelent interjújában kifejtette, hogy a „könyv súlyának érzése és fedőlapjának látványa az olvasás élményének lényeges része”. Az e-könyvek „homogenizálják” az irodalmat, amennyiben ugyanarra a képernyőre kerülnek fel a nagy klasszikusok és a lektűrszerzők.

Míg egyes hozzáértők a nyomtatott könyv lassú halálát jósolták meg, Trollope érzése szerint az e-könyvek múló szenvedélyt váltottak csak ki, és akár már három év múlva sem lesz ekkora az irántuk megnyilvánuló lelkesedés. A kiadóknak mindenképpen érdemes elgondolkozniuk azon, hogyan tudnak kevesebb, de szebb könyvet piacra dobni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.