Pécsre megy

A koncertjeit beharangozó írások nem felejtik el megemlíteni, hogy Mike Stern a dzsesszrock úgynevezett „legendás” gitárosa, de ettől nem kell különösképpen megijedni. A dzsesszrock az igaz dzsesszisták szerint a stílus egyik nem túl fényes mellékutcája, Mike Stern azonban tett arról korábban, hogy még a szkeptikusok is találjanak benne értéket.

Nem először jön Magyarországra Mike Stern, az egyik legnagyobb élő dzsesszgitáros, s valószínűleg nem is utoljára élvezhetjük játékát március 23-án. Mégis, ha Stern jön, az ünnep a szcénában, beférni a koncertterembe alig lehet. Alkalmasint így lesz ezmajd Pécsett is,merthogy odáig kell zarándokolni, ha látni-hallani szeretnénk őt és róla elnevezett bandáját: a Pécsi Tavaszi Fesztivál keretében lépnek színpadra a Kodály Központban a hivatkozott napon este, a Fábián Juli–Sárik Péter duó után.

Kevés koncertről nyilatkoz nánk hasonlóan, de ez fixre megéri az utazást, Stern neve már alapból garancia, de ha még az is kiderül, hogy speckó vendégekkel készül a magyarországi koncertre, pláne kihagyhatatlan az esemény. Didier Lockwood mellett Dave Weckl és Tom Kennedy is elkíséri az élő legendát (maguk sem akárkik), aki korábban Miles Davisszel, Billy Cobhammel és Jaco Pastoriusszal is játszott, s 1983 óta számos lemezanyaggal örvendeztette meg a műfaj híveit. Életrajzi morzsákkal nem jövünk most, csak annyit, hogy a Down Beat című dzsesszmagazin minden idők hetvenöt legjobb dzsesszgitárosa közé választotta, a Guitar Player folyóirat meg egyenesen a legjobbként aposztrofálta 1993-ban.

Aki hallotta már játszani, aligha kételkedik a zsurnál ítéletben, inkább az járhat a fejében, hogy kevesen képesek úgy ötvözni a dzsessz eleganciáját és nagyvonalúságát, olykori könnyedségét a rock energiájával és rámenősségével, ahogyan Mike Stern. Nekik újra bizonyítmajd a március 23-i koncerttel, s a még hitetlenek sem maradnak meggyőzetlenül.

Infó

IDŐPONT: 03. 23.

KEZDÉS: 20.30

HELYSZÍN: Pécs, Kodály Központ (Pécs, Breuer Marcell sétány 4. )

JEGYÁR: 2500–5500 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.