A borlegenda Magyarországon

Az 1976-ban bevezetett teszt fordulópont volt a borivás történetében.A franciák vérig voltak sértve, mert voltak olyan kaliforniai borfajták, amelyek megelőzték a bordeaux-it és a burgundit. Az azóta eltelt több mint 35 év azonban bőven elég volt ahhoz, hogy a világ egyre színesebbé váló bortérképén békében megférjenek egymás mellett a kiváló ó- és újvilági borok.

Ha valakiről életében film készül, nyugodtan állíthatjuk, hogy a legenda megszületett. Steven Spurrier angol borszakértőről és az ő híres 1976-os Paris Tastingről szóló nagy sikerű, 2008-as filmet sajnos nálunk nem mutatták be a mozikban, de a borkedvelők között az utóbbi évek egyik kedvenc boros filmje (Bottle Shock), amelyet leginkább kaliforniai cabernet sauvignonok és chardonnay-k kortyolgatása közben, kellemes társaságban tekint meg a nagyérdemű, persze házimozi-jelleggel. Akik igazán tisztelegni akarnak a mozi és a sztori előtt, azok nemcsak amerikai borokat, hanem franciát és magyart is kóstolnak, azaz összekóstolnak a vetítés alatt, előtt, és után.

Merthogy a film épp erről szól, az öszszehasonlításról, valami új el- és befogadásáról. A történet a 70-es évek elején Párizsban indult, amikor is a Londonból áttelepült borkereskedő bevezeti boltjában az akkor még egyáltalán nem jellemző vásárlás előtti kóstoltatást, majd megalapítja Franciaország első magánboriskoláját, az Academie du Vint. Ezek miatt még nem készült volna Spurrierről film, a nagy dobás a ’76-os teszt megszervezése volt.

Ez egy valódi fordulópont a világ borfogyasztásában, hiszen ezen a híres teszten először szerepeltek újvilági, kaliforniai borok, ráadásul kimagasló eredménnyel. Egy-egy tétel esetébenmagasabb pontszámokat kaptak, mint az akkor teljesen egyeduralkodó bordeaux-i és burgundi borok. A franciák természetesen vérig voltak sértve, az azóta eltelt, több mint 35 év azonban bőven elég volt ahhoz, hogy a világ egyre színesebbé váló bortérképén békében megférjenek egymás mellett a kiváló ó- és az újvilági borok.

Hisz valamit akkor lehet igazán értékelni, ha viszonyítjuk másokhoz, és viseljük az összehasonlítás néha fájó, máskor büszkeségre okot adó terhét. Hiába mondjuk magunkról, hogy milyen finom a saját borunk, ha nem kóstoljuk meg a szomszédét, nem hasonlítjuk össze és mérettetünk meg országos vagy nemzetközi szinten. A magyar bort is csak akkor lehet nemzetközileg ismertté, kedveltté tenni, ha vállaljuk az összehasonlítást, vállaljuk ezt a bizonyos megmérettetést.

Ezért nagyon fontosak a tesztek, és ezért van óriási jelentősége a jövő hétvégén már harmadik alkalommal megrendezendő VinCe2012 elnevezésű rendezvénynek, amelynek számos nemzetközi borszakértő mellett egyik díszvendége éppen Steven Spurrier lesz. A legenda budapesti mesterkurzusán 10 nagyszerű cabernet-alapú házasítást fog bemutatni és együtt kóstolni a közönséggel Bordeaux-tól Chilén, Argentínán, Olaszországon, Dél-Afrikán, Spanyolországon át egészen Kaliforniáig. A tesztben természetesen magyar borok is részt vesznek. Drukkoljunk nekik, hisz a Paris Tasting óta tudjuk, hogy kitűnő borok a világ bármely táján születhetnek, és felkerülhetnek a világ bortérképére!

Infó

IDŐPONT: vasárnap délben

ADÓ: TV2

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.