Ki győzött?

A film végre helyet kapott a Művészetek Palotájában. Január végétől működik a MüPa Mozi, amely lényegében a főváros egyik új lmklubja. Szakmai támogatója és műtárgyellátója a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet.

Az első program sokak számára szerénynek tűnhet: Fábri Zoltán életművét tekinti át a tíz vetítésből álló sorozat. A házigazda Réz András, tehát a lmek után bölcs szavakban sincs hiány. Ránk fér , hogy szkeptikusan tekintsünk a magyar lmre, hogy elevenen éledjen föl bennünk.

Fábri legnagyobb költői realistánk, aki jól érezte a szimbolizmust, az abszurdot, a publicisztikus drámát is, élvezetesen tudott mesélni egyenes vonalúan és a ashback mozaikosságával. Hitt az emberben, ezért bármely rétegből vette is szereplőit, sosem egyszerű szociogra kus lenyomatok: mindannyiuk lelkében ott kavarog a kiteljesedés vágya és a beletörődés gonoszsága. És legnagyobb színészeinkkel formálta meg őket. Elképesztő látni, mennyien játszhattak együtt egykor: Páger, Soós, Szirtes, Görbe János, Sinkovits, Latinovits, Garas, Őze, Törőcsik…

Ne intézzük hát el ma sem Fábrit a Körhintával vagy Az ötödik pecséttel. Van még sok műremek. Az egyik az 1962-es Két félidő a pokolban. Utoljára otthoni DVD- lmklubomban láttam, ágyon heverészve. Ledőlt mellém pici am játszani, de meglátta a focilabdát Sinkovits-Ónodi II kezében, s már meredt is a képernyőre. Készültem a kérdéseire, mi volt a világháború, a munkaszolgálat, a zsidóüldözés, miért játszanak foglyok focimeccset a németekkel, sajnáltam, hogy át kell élnie, mi a megaláztatás, a kiszolgáltatottság, az erőszak, az erkölcstaposó halálfélelem, a pusztulás az öröm pillanatában. De a lmbéli meccs félidejében elment. Este azért mégis föltett egy kérdést: – Győztek végül a magyarok a németek ellen?

Infó

Cím: MÜPA Mozi

KEZDÉS: 03. 12. 19:00

ELŐADÁS: Két félidő a pokolban (fekete-fehér, 1961)

HÁZIGAZDA: Réz András

SZEREPLŐK: Sinkovits Imre, Garas Dezső, Márkusz László, Rajz János

JEGYÁR: 1000 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.