Ha az elnök olvasta volna!

Az idei diplomadolgozat-írási szezonnak a köztársasági elnök doktoriügye határozta meg az alaphangulatát.

A Corvinuson és a Budapesti Gazdasági Főiskolán oktató Majoros Pál szerint a publikálás területén az etikus viselkedés már a témaválasztásnál kezdődik: nem illik olyan témába belevágni, amelyben más már jelentős kutatási és publikációs tevékenységet folytatott.

Azt írja: „Hivatkozni kell minden olyan közleményre, amely az adott témával kapcsolatban valamely lényeges gondolatot vagy adatot tartalmaz, és amit a szerző felhasznált a dolgozatban, akár szó szerint, akár tartalmilag.”

Alapvető szabályként említi, hogy a hivatkozás, illetve idézőjel nélküli átvétel plágium. Mindig pontosan és félreérthetetlenül kell hivatkozni a szakirodalomra. A pontosság a forrásmegjelölést és a visszakereshetőséget jelenti, a félreérthetetlenség pedig: a hivatkozás elejének és végének egyértelműen látszania kell. A „felhasznált irodalom és források” vagy „bibliográfia” fejezet nem helyettesíti a hivatkozást és az idézést.

Mint a könyvből kiderül, a más szerző(k)től átvett gondolati előzmények bemutatása legálisan két módon történhet: szó szerinti idézéssel és/vagy tartalmi idézéssel. A szó szerinti idézet mindig idézőjelek közé kerül, a tartalmi idézetek (átvett gondolatok) kölcsönzése esetén nem kell idézőjelet kitenni.

Infó

SZERZŐ: Dr. Majoros Pál

CÍM: Tanácsok, tippek, trükkök nem csak szakdolgozatíróknak

KIADÓ: Perfekt, 336 oldal

ÁR: 3600 Ft

OLVASÁSRA VALÓ

1. LEWIS CARROLL: GUBANCMESE

Typotex, 164 oldal, 2900 Ft

Matematika és humor. Az Alice Csoda országban írója matematikafeladványokat gyűjtött egybe nemcsak azoknak, akik furcsa meséjéért szeretik.

2. OSWALD SPENGLER: A NYUGAT ALKONYA I-II.

Noran Libro, 572+684 oldal, 8990 Ft

A XX. század európai gondolkodását meghatározó történet lozó ai alapmű, amely szerint nincs történelmi fejlődés, s ha volna is, nem az európai civilizáció a csúcs.

3. SÁRKÖZYTAMÁS: MAGYARORSZÁG KORMÁNYZÁSA 1978-2012

Park, 540 oldal, 4900 Ft

A neves jogász, egyetemi oktató, közigazgatási koncepciók kidolgozója állítja, ezt a könyvet „a pártonkívüliség és a pártsemlegesség jegyében, »középről«” írta meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.