Epret cipelő elefántok

A budapesti kArton Galériában rendre különlegességek várják a látogatókat. Most finn illusztrátorok munkái láthatók. A művekből kiderül, hogy az alkotók miképpen színezik játékossá a gyakran fekete-fehér mindennapokat.

Nem tudjuk, hány hazai képzőművész, grafikus volna zavarban, ha azt kérnék tőle, soroljon fel néhány ismert kortárs, finn kollégát. Bizonyára sok. Ne udvariaskodjunk: a legtöbb. Mert Inka Järvinen, Sanna Mander, Lotta Nie minen vagy Antti Uotila neve, mondjuk finoman: nem forog közszájon a hazai művészeti életben. Pedig munkáik megérnének egy erős pillantást, egyáltalán az egész finn művészet kaphatna egy kicsivel több figyelmet tőlünk is. A nagyvilágtól épp a közelmúltban kapott. Az Ipari Formatervezők Szervezetei nek Nemzetközi Szövetsége 2012-re Helsinkit választotta a világ dizájnfővárosának, márpedig ezt amegtisztelő címet azok a városok nyerhetik el, amelyek életében a formatervezés kiemelt szerepet játszik.

Pekka of Finland. Válogatás a kortárs finn illusztrátorok munkáinak legjavából címmel a kArton Galéria ésMúzeumban Finnország vezető grafikusainakmunkái láthatók, olyanművészek alkotásai, akik amúgy a tárgykultúra világában is otthon vannak, munkáik lemezborítókon, ruhákon, különféle reklámkampányokban is felbukkannak. A fentebb említett World Design Capital Helsinki 2012 elismerést egy programsorozat is követi ennek része a legjobb finn grafikusok utazó kiállítása, amelymost néhány napig Budapesten tekinthető meg.

Ebből a csipetnyi összeállításból nehéz felfejteni az ottani művészeti irányokat, annyi azonban így is bizonyos: a finn grafikusok művei – ellentételezve talán a finn tájak gyönyörű, ám színekben kevéssé gazdag világát – sokszínűek, játékosak és a mindennapokra is reflektálnak. A fekete-fehér erdőt színekkel töltik meg, a szigeteket mesékkel, és a szélsőjobbot idéző aggasztó koponyát, epret cipelő elefántok nevetik ki.

A kiállítás összecsukható, „utazó falakon” kerül a látogató elé még néhány napig.

Infó

ZÁRÁS: 03. 23.

HELYSZÍN: kArton Galéria és Múzeum (Budapest V., Alkotmány utca 18.)

JEGYÁR: ingyenes

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.