Mobilis lesz a dugattyú alakú győri ház

A természettudományos érdeklődés élményszerű felkeltéséért, az egyetemi műszaki szakok népszerűsítéséért egymaga többet tehet a március 15-én nyíló győri Mobilis interaktív kiállítás, mint a felsőoktatási törvény kényszerpálya-stratégiája.

Nem terelni, hanem motiválni tudja a fiatalokat a műszaki képzésekre, hivatásra.

A világon közismert science centerek győri létesítménye a járműipari kultúra megismertetését, fejlesztését szolgálja, Magyarországon egyedülálló formában. Különös értéke, hogy főleg helyi szakemberek, fizikatanárok, mérnökök ötletei, tervei alapján készült el Angliában az a 74 eszköz, mely szemléletesen, játékosan illusztrálja a fizika, mindenekelőtt a mozgás törvényeit, a járműipar technikai újdonságainak háttértudományát.

A beruházás csaknem kétmilliárd forintba került, az önerő mellett elsősorban uniós pályázati források tették lehetővé a megvalósulását. Működtetője egy olyan nonprofit társaság, mely száz százalékban az önkormányzat tulajdona. Évente 80 ezer látogatóra számítanak, valószínűleg – a nemzetközi tapasztalatok alapján – még ekkora érdeklődés mellett is évente zsebébe kell nyúlnia az önkormányzatnak. Az erre fordított pénzt úgy tekintik azonban, mint ami a város szellemi infrastruktúrájának folyamatos fejlesztését szolgálja.

A 2700 négyzetméteres új épület – mely az Aranyparton épült fel, a Széchenyi István Egyetem közvetlen szomszédságában – a Wankel-motor dugattyúját formázza. Két szintje egyidőben háromszáz látogatót fogad. A próbaüzem során kiderült: átlagosan legalább két, két és fél órás élményprogramot kínálnak a Mozgásban a tudomány című kiállításon.

Mészáros Péter szakmai vezető szerint a tudományos játszótér egyszerre idegenforgalmi attrakció és pályaorientáció, a korszerű műszaki ismeretek látványos, kézzel fogható bemutatása. Szilasi Péter Tamás, a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft, ügyvezetője – egyben a Széchenyi egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója – azt tapasztalja: a járműgyártók és beszállítóik is felismerték, hogy saját fejlődésük jórészt azon múlik, lesznek-e 5-10 év múlva is kreatív, elkötelezett, jó szakembereik. Ennek érdekében elsősorban a képzéseket támogatják, az Audinak a Széchenyi egyetemen például két tanszéke van, és a szakmunkások oktatásának is színvonalas segítői, műhelyei lettek.

A világcégek azonban azt is pontosan tudják,hogy kellőmotiváció, érdeklődés, a természettudományok iránti kíváncsiság nélkül senkiből sem lesz elhivatott szakember. Ezért is szponzorálják a fizikai és a járműipari kultúrát kreatív módon megismertető Mobilis működését. A kiállításon külön karriersarok is található, itt már a konkrét munkalehetőségekről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A tudományos játszóteret főként tízéves kortól ajánlják, ám nemcsak a fiataloknak, hiszen az eszközök a felnőtt, sőt idősebb generáció számára is rendkívül érdekesek. A kiállítás az autók karosszériája és az életstílus közötti harmóniát éppúgy ábrázolja, mint például az energia, a meghajtás számtalan törvényszerűségét – játékos formában. Lesz kreatív műhely és látványlabor, ahol a babzsákokon ülő fiataloknak látványos kísérleteket mutatnak be, a konferenciaterem pedig szakmai, tudományos üléseknek ad stílszerű helyet.

Mint arról nemrégiben beszámoltunk, az idén átadják a Győrhöz közeli Mosonmagyaróváron a Futura nevű tudományos élményközpontot is. Így ősztől ez a térség alighanem az iskolai kirándulásoknak egyik célállomása lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.