Kulturális színtérvesztés

A hatékonyság és a takarékosabb gazdálkodás jegyében szinte teljes egészében átalakítják Nyíregyháza város közművelődési intézményrendszerét: több intézményt összevonnak, fiókkönyvtárakat és külterületi művelődési házakat zárnak be, embereket bocsátanak el. Több hónapos előkészítő folyamat után a fideszes többségű közgyűlés a napokban rábólintott a tervekre, így az átszervezés zöld jelzést kapott – annak ellenére, hogy az intézménymegszüntetés egyes elemeivel maga a kulturális szaktárca, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közművelődési főosztálya sem ért egyet, legfeljebb sajnálattal bár, de tudomásul veszi.

A szabolcsi megyeszékhely fenntartásában eddig jogilag négy önálló kulturális intézmény működött: a Móricz Zsigmond könyvtár, a Váci Mihály centrum, a Krúdy Gyula artmozi, valamint a nemzetközi hírű hivatásos önkormányzati énekkar, a Cantemus kórus.

A Váci Mihály centrum eddig a városi kulturális élet olyan jelentős színtereit foglalta magába, mint a Sóstói Művésztelep, a Pál Gyula Terem, a Városi Galéria, valamint tucatnyi kisebb művelődési ház. Az intézmény az átszervezés során elveszíti a Jósavárosi Művelődési Házat, amely megszűnik, a Borbányai Művelődési Ház feladatait egy általános iskola veszi át, további három művelődési házban pedig „időszakos működtetést” vezetnek be.

Az új Váci Mihály centrumban az eddigi 39 álláshely helyett 30 státusz lesz. Az átszervezés meglepő fordulatot jelent a Mandabokori Művelődési Ház számára: habár 2010-ben az önkormányzat még pályázatot nyújtott be az épület rekonstrukciójára, sőt ehhez nyert 53 millió forint támogatást, a közgyűlés most mégis úgy döntött, hogy „a nagyon szűk lakossági kört érintő projekt megvalósítása a fenntarthatóság miatt nem javasolt”. Fejlesztés helyett a város inkább megszabadul a Mandabokori Művelődési Háztól, s egy helyi egyesületre bízná annak működtetését.

Az átalakítás nem hagyja értintetlenül a Móricz Zsigmond könyvtárat sem, amely annak idején tíz fiókkönyvtárral jött létre. Az intézmény az elmúlt években már elvesztette két fiókkönyvtárat, hiszen a nyíregyházi polgármesteri hivatalban található könyvtárat 2011-ben megszüntették, a megyei kórházban létrehozott Kállay Rudolf Fiókkönyvtár működtetését pedig már maga a kórház vette át.

Az átszervezéssel a Móricz Zsigmond könyvtár újabb két telephelyét veszíti el, hiszen a képviselők megszavazták a jósavárosi és a Ferenc körúti fiókkönyvtár megszüntetését. Az itt található, összesen 43 ezer darabos könyvállományt helyi iskolák között osztják szét tanév végéig. Az eddig 66 álláshelyet biztosító könyvtári rendszerben 54 státusz lesz.

A kulturális intézményrendszer átalakítása legkisebb mértékben a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezetett Cantemus kórust érinti. Itt mindössze annyi változás lesz, hogy az eddig „közművelődési intézményként” működő énekkar a jövőben „művészeti intézményként” dolgozik tovább – igaz, financiális vonatkozása a besorolás megváltozásának is van, hiszen a kórus így nem lesz jogosult a kulturális szakemberek szervezett képzése után járó forrásokra.

A racionalizálástól a város évi 55 millió forintos megtakarítást remél, amelynek szükségességét a közgyűlésben nem vitatta senki – igaz, még a Fidesz-frakcióból is voltak olyanok, akik a megszüntetésre ítélt művelődési házak és fiókkönyvtárak miatt a „szomorúságukat” fejezték ki.

A fideszes Szilasi Gábor azzal érvelt: nem vitatható, hogy egy-egy külterületi kulturális intézmény nem rentábilis, de van-e olyan periferiális művelődési ház, amely rentábilis volna? Jászai Menyhért kulturális alpolgármester ugyanakkor a helyi rendszer „torz” voltára hivatkozott, mondván: reméli, sikerül egy „igazságosabb” szisztémát kialakítani. Szerinte ugyanis nem tartható, hogy a belvárosban egyetlen körzetben van két művelődési ház, két könyvtár, hét iskola, két főiskola, míg a külterületeken csak egy-egy kulturális színtér található.

Az előterjesztéshez becsatolták Cserép Lászlónak, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közművelődési főosztályvezetőjének az idén februárban kelt levelét, amelyben azt írta: az önkormányzat által küldött dokumentumokból „színtérvesztés és a szakalkalmazotti állományból leépítés olvasható ki”, ezért a tárca szakmai okok miatt nem támogathatja az átszervezést és intézménymegszüntetést. Viszont – tette hozzá a főosztályvezető – az intézkedés a „gazdasági helyzet miatt” érthető, s nem ütközik törvénybe.

Cserép László reagált a Cantemus kórus besorolásának megváltoztatására is. Mint írta, az énekkar közművelődési intézményi besorolásának megszüntetésével a minisztérium egyetért, igaz, ha a besorolásnál az önkormányzat tavaly nem mulasztotta volna el kikérni a szaktárca véleményét, akkor már tavaly közölték volna, hogy a művészeti intézményi besorolás célszerűbb...

A kifejezetten bíráló hangvételű minisztériumi tájékoztatásra azonban a városvezetés nem sok szót vesztegetett. Ezzel kapcsolatban lényegében csak annyi hangzott el, hogy a kultúrára jelenleg nincs több pénz. S már annak is örülni kell, ha a forrásokat arra használják, amire szánták.

A Móricz Zsigmond könyvtár hálózatát is érinti a takarékoskodás
A Móricz Zsigmond könyvtár hálózatát is érinti a takarékoskodás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.