Az olvasók beleszólhatnak

Sokáig csak hallottunk róla, emlegettük, most itt van a maga teljes valójában: az elektronikus könyv. Mármint nem az, amelyet a még hagyományosan nyomtatott könyv digitális változataként tesznek olvashatóvá a világhálón. Hanem az, amelynek tartalmát már eleve a mindjobban terjedő „kütyükre” írták és szerkesztették. És megjelent az első hazai kiadó, amely már ezt az Amerikában egyre népszerűbb könyvmodellt követi.

A most debütáló A Hónap Könyve sorozat szerkesztője és kiadója, Kereszty András látványos tengerentúli adatokat említ: míg 2010 májusában az Egyesült Államok lakosságának még mindössze 2,7 százaléka használt e-könyv-olvasásra alkalmas készüléket, 2012 januárjára ez az arány már 19 százalékra (!) ugrott föl. A Pew Research Center fölmérése szerint a 65 évesnél idősebb amerikaiaknak is 11, a 18–29 éveseknek 20, a 30–49 éveseknek pedig már 43 százaléka birtokol ilyen eszközt. Az egyetemet végzetteknek 47 százaléka, a felső- vagy középfokú képzésben részesülteknek pedig negyede rendelkezik vele. Nem meglepő, hogy az arány nemcsak az iskolázottsággal, hanem a jövedelemszint emelkedésével is növekszik.

Azt már egy másik, könyvstatisztikával foglalkozó amerikai intézet (BISG) állapította meg, hogy az iménti folyamattal egy időben megnőtt a friss témákkal foglalkozó, nagyobb terjedelmű, magazincikkekhez hasonló e-könyvek száma a piacon. Először 2009 végén került a népszerűségi top 50-be ilyen mű: Stephen Hunter I, Sniper (Én, az orvlövész) című munkája. Az idei januári top 50-ből már 43 ilyen volt. Kereszty úgy látja, az e-könyv-olvasók Magyarországon is terjednek, ha nem is olyan gyors ütemben, mint a tengerentúlon. És ezekhez magyar nyelvű olvasnivalóra van szükség.

Olyan művekre, amelyek rövidebbek a hagyományos könyvek terjedelménél, de nemcsak terjedelmük különbözteti meg őket a hagyományos könyvektől, hanem az is, hogy gyakran olyan hivatkozásokat, háttéranyagokat tartalmaznak, amelyekre olvasás közben rá lehet klikkelni, és így még több írott vagy képi, akár mozgóképi tartalmakhoz lehet eljutni az adott témában. Az ilyen e-könyv szövege újabb szövegrészekkel, hivatkozásokkal, javításokkal folyamatosan kiegészíthető. És e folyamatban szerepe lehet az olvasóknak is, akik, ha nem szépirodalomról van szó, maguk is alakíthatják a szöveget. Mert az e-könyv interaktív „műfaj”.

Az Arand Kft. kiadói hátterével elindult A Hónap Könyve sorozat négy új művet kínál mostantól havonta. Az elsők között van Kéri László politológiai elemzése az Orbán-kormány majdnem kétéves tevékenységéről (Gránitszilárdság); Faragó József tőzsdei világot föltáró műve (Spekulánsok); Doros Judit háttérriportja Eszes Tamás, a Véderő egykori parancsnoka szerepéről a szélsőjobboldali mozgalmakban (Miért éppen Gyöngyöspata?); és a magyar származású Rebecca Reé portréja az ötven éve elhunyt Marilyn Monroe-ról. – Voltaképpen egy nagy magazinhoz fog ez hasonlítani, amelyben sok aktuális, érdekes olvasnivaló lesz – foglalja össze a szándékot Kereszty András. A kiadó honlapján (ahonapkonyve.hu) fölvetnek majd témákat, könyvötleteket, és kérik az olvasók véleményét. Ha egy ötlet érdeklődést kelt, a kiadó fölkéri a megfelelő szerzőt a megírására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.