New York-i fekete üveg

A Krízispont egy Wall Street-i székhelyű pénzügyi cég utolsó húsz óráját meséli el.

2008-ban a fejlett világ értetlenül bambulva figyelte a híradásokat, melyek minden idők legnagyobb pénzügyi válságáról szóltak. Alig hét évvel a biztonságról, békéről, a Nyugatról és a Keletről való gondolkodást örökre megváltoztató szeptember 11-i terrortámadások után a profitközpontú piaci társadalom saját magától dőlt össze néhány nap alatt. A New York, Párizs, Tokió, London utcáin céltalanul bolyongó, aktatáskájukat kétségbeesetten szorongató pénzemberek hamuszürke arca egy történelmi korszak végének és egy évtizedekig hibátlanulműködő gazdasági rendszer agóniájának szimbólumává vált.

Az első filmes J. C. Chandor Krízispont című munkájában egy Wall Street-i székhelyű pénzügyi cég utolsó húsz óráját meséli el. Egy hatalmas, fekete üvegablakaival a várost vakon figyelő acélépület legfelsőbb emeletén éppen az esedékes kirúgások zajlanak, és a cég egyik vezetője, a Kevin Spacey által az érzékenység és a kíméletlenség sajátos keveredéséből megformált Sam Rogers is áldozatul esik.

Néhány óra múlva azonban Rogers újra az elnöki iroda bőrszékeinek egyikében ül, miután kiderül, hogy a több milliárd dollár értékű vállalatot órák választják el a teljes csődtől egy rosszul elsült üzletmiatt. A film a másnap hajnali kármentés krónikája, remekül megrajzolt karakterekkel: háztetőn cigiző, luxusprostikról és Bentley-kről álmodó fiatal brókerekkel, a Keresztapa Don Corleonéjából és A bárányok hallgatnak Hannibal Lecterjéből öszszegyűrt igazgatóval és a hajnali New York párás utcáin üveges mozdulatlanságba dermedt toronyházak történeteivel.

A Krízispont legnagyobb erőssége az a realizmus, mellyel a kíméletlenségéről ismert világban néha felbukkanó humánum pillanatait ábrázolja: fekete ablakok mögött megbújó kétségbeesett, hamuszürke emberi arcokat.

INFÓ

KRÍZISPONT Amerikai film, 109 perc Főszerepben: Kevin Spacey, Jeremy Irons, Demi Moore.

TOP 5

1. FILM - ÉLNI VAGY HALNI

Akciódús szépségverseny.

2. FILM - AZ AJTÓ

Szabó István legújabb lmje.

3. FILM - GYÁSZ

Iráni kamaradráma.

4. FILM - A LEGSZEBB DOLOG

Szerelem egy párizsi videotékában.

5. FILM - RÉM HANGOSAN ÉS IRTÓ KÖZEL

Szeptember 11. és Tom Hanks.

Forgalmazó: Vertigomédia Kft.
FORGALMAZÓ: VERTIGOMÉDIA KFT.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.