Hangár

„Nem kötök kompromisszumokat, nem preferálom az ipari dzsesszt”, mondta Grencsó István a hazai avantgárd dzsessz egyik legfontosabb muzsikusa egy korábbi interjúban, és valóban.

Már a 70-es évek végén is egyéni hangzásvilágú zenét játszott a szombathelyi Masina Csoportban, később a Dresch Mihállyal vagy Szabados Györggyel készített felvételeken is, az 1985-ben alapított, azóta változó összetételű Grencsó Kollektíva összes zenei anyagán, és nincs ezmásképpma sem. Fordulatos, meglepetésekkel teli muzsikájába sok minden belefér, csak a gépies, kötelező fordulatokkal teli, igénytelenség nem. Ha kedve van, Thelonius Monkot idézi a maga módján, máskor a hatvanas évek magyar tánczenéit dolgozza fel, játszik aztán sajátos pop- vagy világzenét, előadja a Villa Negra nagyzenekarra alkalmazott szvitátiratát,máskormeg korabelimesediafilmhez komponál egy egyéni hangzásvilágot, de a következő koncertjén már a szabad zene nehezen követhető óceánjában kavarognak a szaxofonján kikevert hangok.

Grencsó István mindezek ellenére azt állítja, ő mindenkor és mindenhol ugyanazt játssza, csak –ahogy ő fogalmaz – az aktuális környezet adja meg annak végső zenei formáját.

Legújabb csapata a Grencsó Real Time Music Collective erős és végtelenül szabad, felrázó muzsikát játszik. Olyat, ami tovább bizonytalanítja azokat a kritikusokat, akik évtizedek óta szeretnék valamilyen jól meghatározható stílusba szuszakolni Grencsó zenéjét, akik nehezen tudnakmit kezdeni azzal, aki nem köt kompromisszumokat és nem preferálja az ipari dzsesszt.

Ezt a zenét bárki megismerheti a Művészetek Palotájában, ahol március 9-én lép fel a Grencsó Real Time Music Collective, kiegészülve a holland Han Bennik dobossal és Rudi Mahall basszusklarinétossal. Rudi Mahall néhány éve a Trafóban lépett fel, ahol Aki Takase japán zongoristával Fats Waller korabeli dallamait idézte, ezúttal azonban ő is szigorúbban játszik majd, saját hangján, azon, mely egyébként pontosan olyan szabad és örvénylő, mint Grencsó Istváné.

Infó

GRENCSÓ REAL TIME MUSIC COLLECTIVE március 9-én este fél 8-kor a MüPa Fesztivál Színházban

Top 5

1. LEILA JOSEFOWICH ÉS A PHILHARMONIA ZENEKAR

Egy egykori csodagyerek hegedűművész és egy londoni csúcszenekar a MüPában március 5-én este fél 8-kor.

2. RAVIS SHANKAR, L'EXTRAORDINAIRE LECON (2010)

Különleges dokumentumfilm a leghíresebb indiai szitárjátékosról, Ravi Shankarról a Temps d’Images Fesztiválon a Művész moziban március 6-án este 7-kor.

3. KLASSZJAZZ KREATÍV MŰHELY

Snétberger Ferenc és Markus Stockhausen trombitaművész a Pannon Filharmonikusokkal lép fel Pécsett a Kodály Konferencia Központban március 8-án este fél 8-kor.

4. FÁBIÁN JULI JAZZ RIFF

Dzsessz a Chili Clubban Kaposváron március 7-én este.

5. LÉLEKKÉPEK

A Csík zenekar lemezbemutató koncertje Szegeden az IH Rendezvényközpontban március 9-én  este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.