Bánya a Pincében

Egy televíziós stáb riportot készít a nagyon magas öngyilkossági rátáról.

A hegyi kristályról az ókori görögök azt gondolták, hogy olyan jég, amelyet lehetetlen felolvasztani. A hegyi kristály másik neve, a bányavirág elnevezés azoktól az erdélyi bányászoktól származik, akik a földfelszín alatt dolgozva, gyakran bukkantak csodaszép, átlátszó kvarckristályokra. Székely Csaba, az épp harmincasmarosvásárhelyi író egy erdélyi kis településen játszódó groteszk darabja címéül választotta a kőbe merevült virágékszerekre emlékeztető képződményt. A fiatal íróújságíró, a XX. század első felének magyar íróihoz hasonlóan, ha teheti, „kávéházban vagy kocsmában ír. Első, angolul írt, Do You Like Banana, Comrades? című rádiójátékával három éve a BBC díját nyerte el, tavaly a legígéretesebb pályakezdőként Szép Ernő jutalmat kapott, első színdarabját, a Bányavirágot pedig a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumának elismerésével, a Shakespeare-t idéző Vilmos-díjjal jutalmazták.

Egy székelyföldi bányatelepülés lakói az önpusztítás Kelet- és Közép-Európában népszerű formáival élnek: aki nem alkoholizmusba menekül, egzisztenciális és magánéleti gondjai elől megfutamodva, öngyilkos lesz. Bányász, ápolásra szoruló, ágyhoz kötött apa, férje öngyilkossága után megnyugodni vágyó özvegyasszony és a Csehovtól már oly jól ismert, ideiglenes szándékkal érkező, majd itt ragadt, tehát boldogtalanságra ítélt falusi orvos, mind-mind lakói a községnek, ahol bezárt a bánya, és ahol elterjed a hír, hogy egy televíziós stáb riportot készít a nagyon magas öngyilkossági rátáról.

A rendező, Csizmadia Tibor, a legsötétebb tragédiában is komikumot felfedező tipikus közép-európai gondolkodás megjelenését látta a darabban, amelyben a színpadon látható viszonzatlan szerelem és önpusztítás közben a közönség fennhangon nevet. Az ötszereplős komédia egy a bányásztelepülésen játszódó trilógia első része, és a Pinceszínház azt tervezi, hogy a második és a harmadik részt is színpadra állítja a következő évadokban.

Infó

Székely Csaba: Bányayavirág Pinceszínház március 2-án, 3-án este 7-kor.

Top 5

1. KARRIER, AVAGY A LÓNAK NÉGY LÁBA VAN, MÉGIS...

Osztrovszkij komédiája a Debreceni Csokonai Színházban március 5-én este 7-kor.

2. SZABAD TÁNC ÉS ELMÉLKEDÉS SZÍNES ÉRZELMI TÉMÁKRA

A Medic’all Art Dance Társulat improvizációs táncestje a Fészek Művészklubban március 5-én este 7-kor.

3. ELSÖTÉTÍTÉS

Spiró György 1941-ben játszódó színműve a Miskolci Nemzeti Színházban március 6-án este 7-kor.

4. BAMAKO RALLY 2011.

Badár Sándor egész estés stand-up comedyje Dunaújvárosban, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában március 7-én este 7-kor.

5. ÉLJEN A SZERELEM!

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátéka a József Attila Színházban március 8-án este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.