Kis csatát nyert a kultúra

Bizonytalan helyzetbe került a közelmúltban a XV. kerületben működő KoMa Társulat: kétségessé vált, maradhatnak-e eddigi, önkormányzati tulajdonban lévő játszóhelyükön, folytatódhat-e együttműködésük a városrésszel.

A tegnapi testületi ülésen is csak részben tisztázódott a csapat helyzete, mivel a képviselők arról határoztak, hogy az együttműködés nem szakad meg. Arról viszont csak májusban döntenek, el kell-e költözniük a jelenleg használt épületből a színészeknek.

A kortárs magyar drámákra szakosodott KoMa Társulat a hajdani Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola épületének egyik szárnyába költözött 2011 tavaszán. Bázisnak nevezték el a rendkívül elhanyagolt állapotban lévő épületrészt, temérdek energiát és pénzt áldoztak arra, hogy színházi munkára alkalmassá tegyék. Hétmillió forint egy független színház büdzséjéből tetemes összeg. Tették mindezt a hosszú távú befektetés reményében, noha a kerülettel kötött szerződésük egy évre szólt. A február 22-i kerületi képviselő-testületi ülésen azonban – eredmény nélküli – hosszú vita folyt a színházról, egyrészt az ingatlanról, másrészt a társulattal kötött szerződés meghosszabbításáról. Az ingatlan további felhasználására többféle alternatívát vázoltak – noha a KoMa megjelenése előtt öt évig üresen állt az épület –, és a kérdést májusig elnapolták. A kerületvezetés egy része egyébként, köztük a polgármester, László Tamás is a színház megmaradása és további támogatása mellett állt.

A társulat 2011-ben olyan szerződést kötött a XV. kerülettel, amelynek értelmében – az ingatlan garantálásáért cserébe – a színház a helyi iskolákban művészeti-nevelési programokat szervez. A Bázisnak elnevezett helyen repertoárt épített, játszott, majd az iskolákba osztályszínházas produkciókat, rendhagyó irodalmi órákat, valamint performance-okat vitt.

Nemcsak a pedagógusok visszajelzései voltak pozitívak, hanem a diákokéi is. Ennek kiváló bizonyítéka, hogy két helyi iskola, a Kontyfa Utcai Középiskola és Általános Iskola, valamint a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola több száz támogatói aláírást gyűjtött a színházért. A február 29-i testületi ülésen vagy száz diák meg is jelent.

– Egy órával az ülés előtt tudtam meg a két iskola megható és szimpatikus akcióját – mondta Zrínyi Gál Vince, a KoMa ügyvezetője, aki, mivel nem híve az erődemonstrációnak, megpróbálta lebeszélni az akcióról az igazgatókat. Sikertelenül.

A színész-rendezőtől megtudtuk azt is, hogy a kerület megszavazott nekik 2012-re hatmillió forintnyi támogatást. Valószínűleg 2014 végéig számíthatnak a finanszírozásra, kis szépségtapasszal: évről évre újraszavazzák majd az összeget.

Úgy tudjuk egyébként, hogy a helyi LMP nagyobb támogatást szeretne kivívni a kerülethez kapcsolódó intézményeknek, elsősorban a KoMának, a MÁV Szimfonikusoknak és a Szilas Néptáncegyüttesnek. Kulturális pályázati alap létrehozását sürgette, amelynek keretét kuratórium osztaná szét. Erről – jogi problémákra hivatkozva – nem döntött szerdán a testület.

Zrínyi Gál Vince elmondta, ezt az évadot befejezhetik, három bemutatójukat megtarthatják, de csak májusra derül ki, maradhatnak-e az épületben, és egyáltalán volt-e értelme annak, hogy 2014 végéig meghosszabbították a közművelődési megállapodást. Most úgy tűnik, kis csatát nyert a kultúra.

Azt azért fájlalja a színész-rendező, hogy három-négy képviselő kivételével azok a helyi politikusok, akik most döntenek a sorsukról, egyáltalán nem látták az előadásaikat. És azt sem kérdezték soha, mit miért csinálnak.

Magyarországi bemutatók

Két bemutatót is tart a következő hetekben a KoMa, Tennessee Williamstől A kétszereplős darabot (premier március 3.), valamint az Áldja meg az Isten, Mr. Vonnegut című produkciót (bemutató: március 10.).

Furcsa győzelem: támogatás még lenne az ötéves KoMa Társulatnak, de a játszóhely még bizonytalan
Furcsa győzelem: támogatás még lenne az ötéves KoMa Társulatnak, de a játszóhely még bizonytalan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.