Búcsú az Öntödétől?

Drasztikusan lecsökkentett dolgozói létszámmal és nyitvatartási idővel működik tovább Buda első, 1965 óta védett ipari műemlékében az Öntödei Múzeum – az érintettek szerint félő, hogy a leépítés az intézmény elhalásához vezet. Úgy tudjuk: hasonló változásokat él át a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum négy másik filiáléja, a szintén budapesti Elektrotechnikai Múzeum, a miskolci Kohászati Múzeum, a székesfehérvári Alumínium-ipari Múzeum és a várpalotai Vegyészeti Múzeum is.

A korábbi hat helyett két teljes és egy félállású munkatárssal viszik tovább a Bem József utcai Öntödei Múzeumot: a pénzszűke miatt elbocsátották a korábbi igazgatót, a gyűjteménykezelőt, a muzeológust és a titkárnőt. A nyitva tartást is jócskán megkurtították: az idén éppen 150 éves ház eddig a hét hat napján, kilenctől ötig várta a publikumot, márciustól azonban már csak heti háromszor négy órában fogad. Tény, hogy a múzeum – nyilván jellege okán – eddig sem döntött látogatói csúcsokat, ezek után azonban félő, hogy lassan, de biztosan elsorvad – mondta lapunk érdeklődésére az intézményt tizenhat évig igazgató, nemrég leváltott Lengyelné Kiss Katalin.

A Ganz Ábrahám és Mechwart András életét és munkásságát, a honi nehéz- és könnyűfémöntészet, illetve a vas- és acélöntészet emlékeit felvonultató, valamint a hazai öntöttvasművesség virágkorát bemutató múzeum 1969 óta létezik. Az elmúlt évtizedekben mindezen felül számos időszaki kiállítással is megörvendeztette a téma iránt fogékony közönséget, mint amilyen például „A fürdővilág öntvényei anno…” vagy az „Öntöttvas csipkecsodák” című volt.

Szerencséjük volt-e, avagy ügyesek voltak – vagy is-is –, mindenesetre tény, hogy 2004 óta 60-70 millió forintot nyertek a kulturális tárcától fejlesztésre, beruházásra; az NKA-tól új, állandó tárlatukra (ez a Ganz-kiállítás) 2006-tól kezdve 13,5 millió forintot kaptak. Az ipari vállalatokkal is sikerült fenntartaniuk a jó kapcsolatot és a Magyar Öntészeti Szövetség, valamint az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület szintén nagyon sokat segített a múzeumnak kisebb összegekkel, kiadványok, rendezvények támogatásával.

Tudomásunk szerint az Öntödei Múzeuméhoz hasonló helyzetbe került Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) négy másik filiáléja is. Úgy tudjuk, hogy az Elektrotechnikai Múzeumban csupán egy ember marad, a Kohászati Múzeumban három, az Alumínium-ipari Múzeumban kettő. A Vegyészeti Múzeumról nem sikerült konkrétabb információt szereznünk, ami egyébként nem csoda: az MMKM főigazgatójának titkárságán érdeklődésünkre közölték, hogy Krámli Mihály főigazgató e témában egyáltalán nem óhajt nyilatkozni, és más sem kapott engedélyt tőle a sajtó tájékoztatására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.