Művészrock

Art-rock, folk, dzsessz, pop, mocskos,mániákus pszichedélia.

A kontinentális európai gitárzene egyik különleges képviselője lép fel újra Budapesten. A több mint húszéves múltat maga mögött tudó belga dEUS 1997-ben és 2006-ban fellépett a Szigeten, 1999-ben pedig az R.E.M. előzenekaraként járt nálunk. Március 3-án végre egy klubkoncerten is hallható lesz az egyik legjobb art-rock zenekarnak tartott társulat.

Az 1991-ben Antwerpenben helyi művészek és zenészek által alapított dEUS egy évtizednyi munkásság után – az addig megjelent három nagylemezt öszszegző válogatásalbum megjelenését követően – pár évig szünetelt, de a tagcseréket követően 2005-ben és három évvel később is új lemezzel jelentkezett. Tavaly szeptemberben jelent meg hatodik, legfrissebb munkájuk, a Keep You Close.

A dEUS zenei világa nehezen behatárolható, de éppen ez a megfoghatatlanság teszi érdekessé. A Tom Barman énekes-gitáros-frontember köré épülő zenekar egyaránt merít a hatvanas évekbeli VelvetUnderground és a Frank Zappa-féle art-rock motívumokból, Tom Waits balladai érzékenységéből vagy éppen a mocskos, mániákus pszichedéliából. Emellett folk-, dzsessz- és popzenei elemekkel is ötvözik a számokat.

Avantgárd kísérletezésének köszönhetően vált hazája első számú zenekarává és nemzetközileg is elismertté. A legújabb lemez turnéja egyik állomásaként érkezik Budapestre, de a híresen jó koncertzenekar garantáltan bemutatja pályája legfontosabb dalait is.

Az A38-on az előzenekari posztot két duó tölti be: a hazai nézők előtt már jól ismert, a Deti Picasso-tagok által alapított táncospunkos Wattican Punk Ballett és egy fiatal belga indie-rock kettős, a dob-gitár-ének felállású Little Trouble Kids.

Infó

DEUS KLUBKONCERT az a38 Hajón március 3-án este 8-kor.

Top 5

1. FARKAS FERENC: BŰVÖSSZEKRÉNY

a debreceni Liszt Teremben az egyetem konzervatóriumának hallgatóival február 29-én délután fél 2-kor.

2. SZABADI VILMOS

hegedül a Hubay Jenő Zeneteremben február 27-én este fél 8-kor.

3. ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR

a győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézet dísztermében március 1-jén este 7-kor.

4. PANNON FILHARMIONIKUSOK

Vezényel: Paweł Przytocki, fuvolázik: Martin Michael Kofler a Művészetek Palotájában március 2-án este fél 8-kor.

5. NÉPSZERŰ VARIÁCIÓK A BAROKKBAN

Szászvárosi Sándor, Ölveti Mátyás és a viola da gamba a Kiscelli Múzeumban március 3-án este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.