Művészetet magyarázni

A művészeten gondolkodni: jó. Érteni: kiváltság. Megérteni belőle valamit: felszabadulás!

A művészet élvezetre való. Az élmény nem szorul magyarázatra. Nem érteni, érezni kell.

Csak ne zengene föl bennem a nyugalom megzavarására alkalmas tanárimondat: –Ha elolvastál egy könyvet, vége lett az előadásnak, kijöttél a tárlatról, és úgy érzed, minden tiszta, akkor vagy tévedsz, vagy nem művészettel volt dolgod!

A művészeten gondolkodni: jó. Érteni: kiváltság. Megérteni belőle valamit, akár csak egyetlen elemét: felszabadulás!

Gondoltak már arra, hogy azért – is – vettük az iskolában a Szeptember végén elemzését, hogy a módszert majd alkalmazzuk akkor is, ha egy Jancsót vagy éppen a Bruce Willis-es Ponyvaregényt néztük meg a moziban?!

Mit gondolt Shakespeare, Tolsztoj, József Attila, amikor papírra vetette: nagyon érdekes. Igazából: nem számít.

Állítólag csak legenda, hogy Arany János egy értelmezője szövegére ráírta volna: „Gondolta a fene!” És mi van, ha mégis odaírta, mi van, ha ő másra gondolt, mint aki a versét olvasta? Mi van, ha tegnap, ma, holnap egészen másként értjük, mint ahogy szerette volna?

Ami a papíron van, ami a színész szájából elhangzik, ami a vásznon látható, a zongorából előjön, már nem a szerzőé, hanem a miénk, az enyém.Már nem neki, hanem a közönségnek van köze hozzá. Azért szívesen vennénk, ha elbeszélgetne velünk az alkotásról, ha megtudnánk a véleményét a miénkről.

A művészi élményt együtt átélni, megosztani másokkal: nagyon jó. Találkozni alkotókkal, hozzáértőkkel, figyelni, ahogy közelítenek a műhöz, követni a gondolatmenetüket, átvezetni a saját tudásunkon-érzéseinken: igen, igen. Tárlatvezetésre mindig is szükségem volt, szeretem a koncertet, amelyen a karmester vagy a zenész megmutatja, mit miért csinál, filmklubban mozizni és vitatkozni: ezzel telt az ifjúkorom. S lehet, hogy régi divat darabot magyarázni, de én most fedeztem föl, hogy a Vígszínház sorozatot indított: egyes előadások után egy újabb százasért ott lehet maradni a látottak megbeszélésére. Akinek nem kell hazasietnie, semmiképpen se hagyja ki.

Infó

VÍGEGYETEM A pestis előadása után a Vígszínházban február 29-én.

Ahogy a Vígszínház művészei reagálnak a közönség megjegyzéseire az előadás után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.