Könyv, könyv, könyv

Tudod, mi a demokrácia?–Nem. Éppen ebből a könyvből fogommegtudni!

Amikor a nyolcéves kisfiú letette a pultra a kikölcsönzésre szánt könyvet, az iskolai könyvtáros csodálkozva pillantott fel. A Mi micsoda-sorozat Demokrácia című kötete volt. Meg is kérdezte tőle nyomban, tudja-e, mi az a demokrácia. A gyerek nem jött zavarba, magabiztosan felelte:

– Nem. Éppen ebből fogom megtudni! Egyértelmű volt, hogy tudja, mire való a könyvtár.

Szerencsére a könyvtárakat nem nyelte el az idő, és szerencsés helyeken a költségvetésük szűkössége sem, mert a mai gyerekkönyv- és újságárak mellett egyre fontosabbá válnak a gyerekes családok számára is. Az egy perc alatt átlapozott újságért és könyvért így nem kell több ezer forintot kiadni fölöslegesen.

A gyerekkönyvkiadás soha nem látott méreteket öltött az utóbbi években, ezért mintaanya vagy mintaapa legyen a talpán, aki tudja, éppen mi jelent meg, és mit kell feltétlenül megvenni. Vagy legalábbis látni, belelapozni, és ha megszerettük, a magunkévá tenni.

A klasszikus könyvtárak mellett a pénztárcakímélő kölcsönzésben mások is látnak fantáziát. Újlipótvárosban a Nyitott Mappa nevű kis üzlet tulajdonosai mint gyakorló szülők rájöttek, gyorsabban megtalálják szerető gazdájukhoz az utat a könyvek, ha lehetőség van némi gondolkodási időre. A Nyitott Mappából tíz napra a legújabb gyerekkönyveket is ki lehet kölcsönözni, ennyi idő alatt el lehet dönteni, hosszabb távon is nélkülözhetetlen társa lesz-e a gyereknek. Az állami gyerekkönyvtárakkal ellentétben itt minden könyvért és diafilmért fizetni kell, ellenben a választék elképesztően gazdag a legfrissebb gyerekirodalomból, és kérésre azt is azonnal beszerzik, amelyen a nyomdafesték még éppen csak megszáradt. Talán van remény, hogy a könyveken nevelkedett gyerek felnőttként sem csak a távirányítót érzi majd a magáénak.

Top 5

1. HÁROM KISMALAC

A Jászai Mari Színház zenés bábjátéka a tatabányai Népházban február 27-én délután fél 3-kor.

2. HELP 

a Kolibri Pincében: a Kolibri és az észt VAT Teater angolul február 28-án délután 3-kor, 29-én délután 5-kor.

3. A MARCIPÁN CICA

Koncert-mesejáték Gábor Éva képeskönyvéből a Budapest Bábszínházban március 3-án délelőtt fél 11-kor és délután 3-kor.

4. MUSICALMESÉK

a Budapesti Operettszínházban március 3-án délelőtt 11-kor.

5. CIFRA PALOTA

Tánc- és meseelőadások, zenei és kreatív foglalkozások, játékok a Művészetek Palotájában március 4-én délelőtt 10-től.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.