Felszáll az Orion

Egy megyében, negyven kilométeres körzeten belül két interaktív természettudományos élményközpontot is átadnak az idén. Mindkettőt a Mosoni-Duna partján alakítják ki.

A győri Mobilis egy új, belső égésű motort – mások szerint gitárpengetőt – formázó épületben, az egyetem területén kap helyet. A mosonmagyaróvári Futura pedig a 300 éves gabonatározóban fogadja augusztustól a működtetők reményei szerint évi legalább 70 ezer látogatót.

Egy háromszáz éves gabonatározóban kap helyet az élményközpont
Egy háromszáz éves gabonatározóban kap helyet az élményközpont

Az atomjaira szakadt világot a maga egyre kevésbé létező egységében próbálja bemutatni a Futura. Kétezer négyzetméteren, négy szinten a négy őselem ihlette interaktív kiállítást járhatja végig az érdeklődő. Képességvizsgáló szobát is kialakítanak a fiataloknak, akik az ott található eszközök segítségével le tudják mérni, birtokában vannak-e azoknak a készségeknek, melyek alkalmassá teszik őket a természettudományos pályákra. A másfél milliárd forintos projekt csaknem 85 százalékára pályázati pénzt nyertek.

Fűzfa Zoltán fejlesztési referens szerint rengeteg különlegesség várja majd a természettudományos kultúra iránt fogékony embereket. Mosonmagyaróvár a Szigetköz fővárosa, ennek megfelelően az őselemek közül a víz kitüntetett szerepet kap majd a kiállításon. A látogatók a szakszerűen modellezett térben hajózsilipet kezelhetnek, irányíthatják a vízfolyásokat, megismerhetik a hallépcső működését, felhőképződést, esőt idézhetnek elő. Sőt egy virtuális, de általuk irányított „folyóalattjáróval” le is merülhetnek a Duna mélyére és a mellékágakba, hogy megcsodálják a vízi élővilágot.

A tűzhöz kapcsolódó szinten főként optikai illúziókra számíthatnak azok, akik élményszerűen, játékosan akarják átélni a fizika által teremtett fénykülönlegességeket. A sokféle tudományos attrakció közül egyedinek ígérkezik a „Puli-csapat” önjáró szerkezetének – szerencsés esetben később már csak a másolatának – a bemutatása. Ez a fiatalokból álló társaság ugyanis a Google felhívására arra vállalkozott, hogy Puli névre hallgató, saját fejlesztésű és gyártású járművét eljuttatja a Holdra. Száznál több kutató, mérnök dolgozik önkéntesen a programon, az internetes világcég pedig összesen 30 millió dollárt ajánlott fel a nemzetközi verseny díjazására. A pályázatra harminc fejlesztő társaság jelentkezett, az lesz a győztes, akinek a járműve előbb teszi meg az előírt ötszáz métert a Holdon.

Az űrkutatás interaktív játékaként szimulálják majd a Hold-sétát, a földi gravitáció egyhatodát tudják előidézni a Futurában. Működik Napteleszkóp, mobil planetárium, s lesz űrszondavadászat is.

A kiállítás tervezésekor derült ki, hogy a hatvanas-hetvenes évek tudományos-fantasztikus sikerfilmjének, az Orion űrhajónak a díszleteit egy mosonmagyaróvári születésű művész tervezte. A megmaradt kapcsolatok jóvoltából esély van arra, hogy az eredeti terveket és a megmaradt díszleteket is az állandó kiállításon tudják közszemlére tenni. Az idősebbeknek emlékül, a fiataloknak pedig azért, hogy megismerjék, hogyan képzelték el az űrjövőt negyven-ötven évvel ezelőtt a film alkotói.

A győri Mobilis és a mosonmagyaróvári Futura működése része annak az oktatási programnak, melynek keretében egyre több fiatalt akarnak műszaki pályára irányítani Győr-Moson-Sopron megyében, illetve a Nyugat-Dunántúlon. A térségben letelepedett világcégek – köztük az Audi Hungaria Motor Kft. – további fejlesztésének egyik feltétele, hogy jól képzett szakembereket találjanak a cég elérhető közelségében. A Mobilis elsősorban a járműgyártásra fókuszál, emellett fizikai és kémiai „csodákat” mutat be. A Futura a négy őselem filozófiájával tovább tágítja a tudományos kört.

A két interaktív tudományos kiállítás – a világon közismert nevén science center – nem vetélkedni akar egymással, hanem azt szeretné, hogy az országban másutt nem található élményközpontok közösen csalogassák a látogatókat. Felmerült, hogy a Mosoni-Dunán külön kishajó szállítaná az érdeklődőket egyik helyszínről a másikra.

Gráfi Szabolcs, a Futura turisztikai marketingreferense arra számít, hogy a létesítmény rengeteg embert vonz a városba és a Szigetközbe is. Hasonló interaktív központ ugyanis a közeli Bécsben és Pozsonyban sincs, a várakozások szerint a magyar kisvárosba amúgy is szívesen látogató osztrákok és szlovákok még nagyobb számban keresik majd fel Mosonmagyaróvárt. Ráadásul úgy tervezik: az interaktív eszközök húsz százalékát három év múlva lecserélik, hogy azoknak is érdemes legyen újra felkeresniük a Futurát, akik már jártak ott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.