Hofi él!

A punk a nonkonformizmus, az ellenállás, a fennálló rendbe beletörődni nem tudás, a düh világgá kiáltása.

36 óra pogó – ez a címe annak a punkfesztiválnak, amelynek a Váci úti Viper Room ad otthont február 24-én. És persze 25-én is, sőt még 26. hajnala is beleesik a szórásba, hiszen a harminchat óra, az harminchat óra.

Miről is van szó? Üvöltő, viszonylag egyszerű, néhány elemből építkező dallam- és ritmusvilágú zenére való, majdnem teljesen kontrollálatlan ugrálás, amelyben a kezek és a lábak erőteljes használata dominál. Hogy mi a jó a pogóban, mikor látszólag semmi? Szerintem a pogó olyan, mint Hofi. Egy szelep, amelyen át távozik a feszkó a kuktából. Nem céltalan tombolás: az a cél, hogy kiadja az ember magából a tombolás vágyát, és a legjobb, ami az ilyen tombolással történhet, hogy élő zene szól felette. Azoknak, akik azt hiszik, a magyar punk halott, szívből ajánljuk, nézzenek le a Viper Roomba a fentebb megnevezett napokon, és lássák, mennyire tévednek. A szervezők ugyanis a 36 óra pogóhoz 36 punkbandát is ígérnek. Talán sikerül, és unatkozó, három akkordot lefogni éppen hogy csak tudó gyerekek mellett felvillan majd a punk igazi arcéle is.

S hogy mi volna ez? A nonkonformizmus, az ellenállás, a fennálló rendbe beletörődni nem tudás, a düh világgá kiáltása nem túl komplikált zenei aszeszoárok segítségével, egy kis cinizmus, egy kis politika, nagy adag örök fiatalság. Ehhez mások mellett péntek délután öttől az Einstand, a Merde, a Söralátét, a Káderek, az Utolsó Alkalom, Kötelező Közhelyek, a Fegyelmező, a Hisztéria, a Shitpump vagy éppen a lírai nevű Riherongy asszisztál majd, és könnyen lehet, hogy Guinness-rekord lesz belőle. Mindenesetre a belépőárak egyszerűen nevetségesek, elővételben nyolcszázért lehet bejutni a fesztiválra bérletileg, a helyszínen meg ötszáz per nap. A szervező Nem Pop Közösség ígér még zsíroskenyér-osztást, és ingyen tetoválást is kisorsolnak az arra pályázók között. De a legfontosabb, hogy punk’s not dead.

Top 5

1. YAMATO: GAMUSHARA

Tradicionális taikodobolás a Yamato együttes negyedik magyarországi turnéján is. Veszprém Aréna február 20-án 20 órakor.

2. HARCSA VERONIKA QUARTET

Budapest Jazz Club február 21-én 21 órakor. Örökzöldek és saját szerzemények.

3. ROTFRONT AKVÁRIUM KLUB

február 23-án 21 órakor Gryllus Dorka és nemzetközi kis együttese a volt Gödörben.

4. HERCZKU ÁGNES: TÜZET VISZEK

lemezbemutató a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában február 24-én 19.30-kor.

5. CHARLES LLOYD SKY TRIO

Charles Lloyd 74 éves szaxofonos, az egyik legnagyobb élő dzsesszmuzsikus. Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem február 25-én 19.30-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.