A jó hazugság költészet

Novák Eszter és Kárpáti Péter ötlete: nyissanak hazugságiskolát.

Megoldódhat a felvételizők dilemmája:megnyitja kapuit aHáry János Igazmondó Szabadegyetem. A XXI. század eleji Magyarország kihívásaira felkészítő, versenyképességet növelő, munkaerő-piaci érvényesüléshez segítséget nyújtó campus keretszámai rugalmasak, tandíjamegfizethető, képzési ideje ideális. Az oktatás helyszíne a Trafóhoz tartozó Tündérgyár, szervezője a HOPPart Társulat. Az egyetem rektora Háry János, előadói mindannyian tanszékvezetők.

Manapság az jár jól, aki elhiszi magáról, hogy zseni, és egyre érvényesebbnek tűnik a szólás: Ne szólj szám, nem fáj fejem. Vagy mégsem? A Hajrá, Háry! a hazugság, a füllentés és a tapintat közötti határokon egyensúlyoz, és szembesít a dilemmával: feltétlenül el kell-e mondanunk, mit gondolunk a másikról, kockáztatva, hogy megbántjuk őt, vagy inkább elfogadjuk olyannak, amilyen.

A társulat először a Háry Jánost szerette volna előadni, ennek örvén született Novák Eszter és Kárpáti Péter ötlete: nyissanak hazugságiskolát. Az írott szöveg színészek improvizációiból készült. Elhangoznak részletek a Háry Jánosból, és az egyetem külföldi vendégtanára, Münchhausen báró történeteiből. Lesz állásinterjú, amelyben a munkáltató tudja, de a jelentkező számára csak közben derül ki, milyen munkára keresnek embert. A felvételizőnek meg kell győznie alkalmasságáról leendő főnökét. Lesz olyan jelenet, amelyben ugyanazoknak a szereplőknek egyszer igazat kell mondaniuk, egyszer pedig hazudniuk. Lesz mesés szín, amelyben egymást kívánságait teljesítik, és olyan hazugság is, amelyben a szabadon szárnyaló fantázia szépsége érvényesül, beszippantja a nézőt és átrepíti problémáin. Elvégre a jó hazugság költészet, és a rossz hazugságból sosem születik mese.

Infó

HAJRÁ, HÁRY! A HOPPART TÁRSULAT BEMUTATÓJA a Trafóban február 20-án este 8-kor.

Top 5

1. SZÓKRATÉSZ VÉDŐBESZÉDE

Haumann Péter remeklése a Sufniban február 20-án este 7-kor.

2. FRANKIE ÉS JOHNNY (KRUMPLIRÓZSA)

Nagyvárosi társkeresés Györgyi Annával és Gáspár Sándorral a Pinceszínházban február 21-én este 7-kor.

3. GAJANANAM

Indiai klasszikus tánc a Bharata Kultúrtéren február 21-én este 6-kor.

4. A LÉGGÖMB ELREPÜL

Fesztbaum Béla Kosztolányi-estje a Vígszínház Házi Színpadán február 23-án este fél 8-kor.

5. HEDDA GABLER

Ibesen drámája a Szegedi Nemzeti Színházban február 24-én este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.